Категорія
Новини
Дата

Понад третина бізнесів в Україні заявили про зниження доходу більше, ніж на половину – Gradus Research

В Україні наразі 87% компаній працюють як і раніше або частково, більше третини бізнесів заявили про зниження доходу більше, ніж на половину. Про це свідчать результати дослідження Gradus Research для КМЕФ 2022.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 45% компаній працюють як і раніше, ще 42% – працюють частково. В першу чергу йдеться про такі індустрії, як інформаційно-консультаційні послуги, оптова та роздрібна торгівля, але також і виробництво товарів і будівництво.
  • Більше третини бізнесів (35%) констатують зниження доходу більше, ніж на половину. Ще 23% опитаних компаній говорять про скорочення доходів на чверть або більше. І лише 5% респондентів заявляють про збільшення доходу за час війни.
В Україні 35% бізнесу скоротили доходи більше, ніж на половину
  • 23% компаній залишаються із довоєнною кількістю персоналу або примножили його. Проте майже така ж частка – 26% компаній мали скоротити свої команди до третини.
  • При цьому переважно працівники мають меншу зайнятість і меншу оплату (33%), оскільки це є одним з механізмів, як зберегти всіх людей у компанії.
  • 39% компаній або зазнали галузевої трансформації, або потребують її і наразі знаходяться в пошуку нових форм ведення бізнесу. А половина (49%) залишаються працювати у довоєнному форматі.
  • 61% опитаних компаній вважають, що не потребують релокації. При цьому 19% бізнесів або вже змінили місце свої діяльності, або готуються це зробити. Більшість (52%) з тих, що зазнали релокації, перемістилися або плануються переміститися в межах України. І лише 20% переїжджають за кордон.
  • Переважно релокуються до країн ЄС (83%). Польща – країна №1 за вибором для переміщення бізнесу. Другим за привабливістю ринком є Німеччина. Основними драйверами вибору є наявність ділових зв’язків та місця проживання у країні, куди переїжджають.
  • Також більшість представників українського бізнесу вважають, що активна війна РФ проти України продовжуватиметься до кінця 2023 року. На питання, як довго триватимуть активні бойові дії в Україні, 50% опитаних сказали, що до кінця 2023 року. В порівнянні з опитуванням, яке проводилося влітку цього року, кількість тих, хто так вважає, збільшилася на 28%.

Дослідження проводилося спеціально для Київського Міжнародного Економічного Форуму у період з 1 по 9 листопада 2022 року. Цільова група дослідження: чоловіки та жінки, які є представниками української бізнес-аудиторії (власниками/керівниками малого, середнього та великого українського бізнесу). Кількість результативних інтерв’ю – 203.

Контекст

У жовтні індекс очікувань ділової активності НБУ знизився до 44,9 із 46,1 у вересні. Опитування підприємств проводилося з 4 до 24 жовтня. Бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації.

Російські окупанти у жовтні завдали кількох масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі: 10 жовтня, 22 жовтня і 31 жовтня. Енергетична система опинилася у вкрай важкій ситуації, запроваджуються аварійні відключення електроенергії. Влада закликає бізнес і громадян знизити споживання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні