Категорія
Новини
Дата

Посухи та війна в Україні зменшили світові запаси зерна до мінімуму за десятиліття – Reuters

Світ рухається до найбільшого дефіциту зерна за останні роки, незважаючи на відновлення експорту з України, відвантаження все ж занадто малі, а врожаї інших великих виробників менші, ніж спочатку очікувалося, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Несприятливі погодні умови у ключових сільськогосподарських регіонах від США до Франції та Китаю призводять до скорочення врожаю зернових та скорочення запасів, підвищуючи ризик голоду у деяких найбідніших країнах світу.
  • Імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність урожаю покращиться після того, як Україна відновила постачання з портів Чорного моря, а американські фермери посадили великі врожаї. 
  • Але зараз очікується, що США, найбільший у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай кукурудзи за три роки. Посуха також завдала збитків урожаю в Європі і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.
  • За даними, зібраними для Reuters Міжнародною радою із зерна (IGC), запаси кукурудзи будуть меншими, ніж було у світі у 2012 році, коли була остання глобальна продовольча криза.

Контест

Світовий банк виділив $30 млрд, щоб допомогти компенсувати нестачу продовольства, посилену війною, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про надання майже $3 млрд додаткового фінансування для продовольчої безпеки.

Обмежені запаси зерна відображають вплив зміни клімату на рослинництво, а також зростаючий світовий попит на худобу, яка харчується кукурудзою. Запаси всього зібраного зерна в наявності у всьому світі досягнуть восьмирічного мінімуму наприкінці цього сільськогосподарського року, заявила IGC.

Посуха може призвести до подальшого скорочення глобальних запасів, особливо якщо нинішня суха погода в Південній Америці збережеться в основний посівний сезон, оскільки цикл урожаю зміщується у південну півкулю. Прогнози врожаю в Аргентині, третьому у світі експортері кукурудзи, вже знижено через посушливу погоду.

Очікується, що виробництво ЄС досягне 15-річного мінімуму, зниження, яке підштовхне блок до збільшення імпорту з України в 2022/23 році приблизно на 30% порівняно з попереднім роком до 10,4 млн т, повідомила консалтингова компанія Strategie Grains.

За офіційними оцінками, Україна збере від 25 до 27 млн т кукурудзи у 2022 році порівняно з 42,1 млн т у 2021 році, після вторгнення Росії.

У 2021 році українські аграрії зібрали 100 млн т зернових та олійних культур. Такого не було за всю історію України. У 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні