Chanel /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Prada, Fendi і Chanel. Світові люксові бренди закривають магазини у Росії

Chanel почав розривати договори оренди приміщень під бутіки Фото Getty Images

Міжнародні люксові бренди почали масово закривати свої магазини у Росії, пише «Коммерсантъ» з посиланням на звітність компаній та учасників ринку. Зазначається, що одразу після вторгнення РФ роботу своїх магазинів призупинили 27% закордонних люксових ритейлерів.

Ключові факти

  • Про закриття трьох московських магазинів, включаючи бутік у ГУМі, йдеться у звіті Prada. Там також зазначається, що на початок 2024 року у бренду в Росії залишилося лише шість точок продажу.
  • Італійська Fendi відмовилася від оренди трьох приміщень у Москві. У компанії поки що діє контракт на оренду бутіка в ЦУМі, але вона планує розірвати його з 1 серпня цього року.
  • Російське представництво Chanel також почало розривати договори оренди приміщень під бутіки. До початку війни у Chanel в Росії налічувалося 17 бутиків, в основному в Москві.
  • Swatch Group (марки Breguet, Harry Winston, Omega та Rado) минулого року розірвала договори оренди 15 своїх магазинів у Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах. Згідно зі звітністю «Свотч груп рус», у компанії залишилося 13 точок у Росії.
  • Відразу після початку війни роботу своїх магазинів призупинили 27% закордонних люксових ритейлерів, повідомила IBC Real Estate. Проте вони продовжували займати площі у ключових ТЦ. Більшість брендів належить до великих груп – LVMH (Christian Dior, Givenchy, Bvlgari), Kering (Alexander McQueen, Balenciaga) і Richemont (Cartier, Chloe, Piaget).
  • У той же час є бренди, які все ще виконують договірні зобовʼязання щодо орендних контрактів. Це магазини Gucci, Van Cleef & Arpels, Hermes, Louis Vuitton та Dior. Але терміни договорів оренди в них добігають кінця, а питання подальшої діяльності в Росії залишається відкритим.

Контекст

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Із понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в Росії, лише 304 остаточно завершили свій вихідповідомляв KSE Institute. Потенційна вартість може сягати $25 млрд.

Нещодавній аналіз Reuters звітів компаній показав, що вихід з ринку після вторгнення Росії в Україну в 2022 році обійшовся іноземним компаніям у понад $107 млрд у вигляді списань та втраченої вигоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні