Категорія
Новини
Дата

Західні компанії втратили понад $107 млрд від виходу з Росії – Reuters

1 хв читання

Вихід з ринку після вторгнення Росії в Україну в 2022 році обійшовся іноземним компаніям у понад $107 млрд у вигляді списань та втраченої вигоди, показав аналіз Reuters звітів компаній.

Ключові факти

  • Обсяг втрат збільшився на одну третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року, наголошуючи на масштабі фінансового удару по корпоративному світу внаслідок вторгнення РФ.
  • На думку аналітиків. компанії, які все ще прагнуть вийти з Росії, ймовірно, зіткнуться з подальшими труднощами і будуть змушені миритися з великими списаннями і втратами.
  • Москва вимагає знижки не менше 50% при продажі іноземних активів і постійно посилює вимоги до виходу.
  • Цього року продаж активів, що належать Shell, HSBC, Polymetal International і Yandex були оголошені на загальну суму майже $10 млрд доларів і зі знижкою до 90%. Минулого тижня Danone заявила, що отримала дозвіл регулюючих органів на продаж своїх російських активів, зазнавши загальних збитків у $1,3 млрд.

Контекст

Указ 2022 року забороняє інвесторам із «недружніх» країн – тих, які ввели санкції проти Росії, – продавати акції ключових енергетичних проектів та банків без схвалення президента.

Тим часом, багато виробників товарів повсякденного вжитку утримуються від повного виходу з Росії, аргументуючи це тим, що «звичайні люди в Росії покладаються на їхню продукцію».

До компаній, які все ще працюють або ведуть бізнес у Росії, входять Mondelez International, PepsiCo, Auchan, Nestle , Unilever і Reckitt. Інші, у тому числі Intesa Sanpaolo стикаються з бюрократичними перешкодами під час спроби піти, зазначає інформагентство.

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Із понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в Росії, лише 304 остаточно завершили свій вихід, повідомляв KSE Institute. Потенційна вартість може сягати $25 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні