Категорія
Новини
Дата

Практично всі країни НАТО та ЄС навчають українських бійців. Резніков розповів про закордонні програми для ЗСУ

Десятки країн вже допомогають українській армії, навчаючи бійців на своїй території та передаючі програми навчання, розповів Олексій Резніков під час під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

  • За словами міністра, тільки британська програма передбачає навчання 30 000 українських рекрутів. Домовлено про три етапи навчання: 10 000 — 10 000 — 10 000 військових. Зараз закінчується навчання перших 10 000 бійців.
  • «Британці вчать українських військових усім азам на полігоні, включаючи тактичну медицину. Крім того, українські захисники будуть повертатися не тільки підготовленими, а й вдягнутими та з системами захисту: йдеться про шоломи, бронежилети, аптечки — все крім стрілецької зброї. Тобто це не просто навчання, а ще й підтримка», — пояснив Резніков.
  • Глава Міноборони розповів, що окрім формату «Рамштайн» є ще Копенгагенська донорська конференція, де Україна разом з Данією просуває лідерство. Там до програм навчання приєдналися практично всі скандинавські країни: Норвегія, Данія, Швеція, плюс країни Балтії, Польща, Словаччина, Чехія. Міністерка оборони Німеччини також підтвердила навчання українських військових. Тобто Україні з навчанням армії допомогає практично весь блок країн НАТО та ЄС, та навіть ті країни, які поки не входять до Альянсу, як-от Швеція та Фінляндія, 
  • Програми у кожній країні відрізняються. Наприклад, Естонія передає програми навчання з розмінування, снайперської підготовки, медичної допомоги. Канада направила в Британію своїх інструкторів, які там на полігонах навчають українських військових. У Франції, Німеччині відбуваються навчання на артилерійських системах місцевої розробки. Є спеціальні програми для сил ССО. 

Контекст

Ще в середині червня Велика Британія запропонувала Україні масштабну програму з підготовки військовослужбовців. Вона передбачає навчання до 10 000 солдатів за кожні 120 днів, йдеться у повідомленні британського уряду.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес тоді зазначив, що навчання українських військовослужбовців є таким же важливим, як і відправлення зброї, тому щодо навчання потрібно зробити більше.

10 вересня Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що під час п’ятого засідання Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині домовилися про активізацію програм підготовки українських військових.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні