Фото: Офіс Президента
Категорія
Новини
Дата

«Правосуддя, а не гібридні форми». Зеленський закликав у Гаазі до створення повноцінного трибуналу за злочин агресії РФ

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський закликав до створення міжнародного трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України під час виступу в четвер, 4 травня, у Гаазі, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Зеленський заявив, що ініціювання агресивної війни – це міжнародний злочин, «який відрізняється тим, що містить у собі зло всіх інших злочинів».
  • «Злочин агресії призвів до інших. Це початки зла. Домогтися відповідальності за нього можна тільки за допомогою трибуналу», – наголосив президент. 
  • Він закликав «трансформувати досвід Нюрнберзького трибуналу в нові операційні правила». «Якщо ми хочемо справедливості, ми не маємо шукати виправдань, не маємо посилатися на недоліки наявного міжнародного права. Натомість ми повинні ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки», – сказав він.
  • За словами українського президента, «український суд може забезпечити відповідальність за більшість злочинів, скоєних окупантами». 
  • «Але тільки одна інституція здатна відреагувати на злочин агресії. Це трибунал, а не щось гібридне… Ми повинні мати повноцінний трибунал і повноцінну справедливість», – заявив Зеленський.
  • Він наголосив на необхідності притягнення до відповідальності за воєнні злочини президента Росії Володимира Путіна. «Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира. Того, хто заслуговує бути засудженим за злочинні дії. І це має бути зроблено тут, у столиці міжнародного права», – заявив президент України.
  • «Ми не можемо допустити ні «гібридного» імунітету, ні гібридного миру, повʼязаного з призупиненням воєнних дій. Правосуддя і справедливість – це те, що потрібно нам, а не гібридні форми», – зазначив Зеленський.

Контекст

17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 19 січня Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

The New York Times писала, що Міжнародний кримінальний суд має намір порушити дві справи про воєнні злочини, повʼязані з російським вторгненням в Україну. Росія звинувачуватиметься у викраденні українських дітей та навмисних атаках по цивільній інфраструктурі, також зазначалось, що звинувачення можуть висунути Путіну.

Головний прокурор Карім Хан публічно заявив про свій намір порушити справу щодо незаконної передачі дітей до Росії або на окуповані території України. Він додав, що ця справа є пріоритетом для його слідчих. У звіті, опублікованому в лютому Єльським університетом і програмою зі спостереження за конфліктами Держдепартаменту США, йдеться, що не менш ніж 6000 дітей з України утримуються загалом у 43 таборах у Росії, причому фактична кількість вважається більшою.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, звинувативши його у воєнному злочині, повʼязаному з незаконною депортацією сотень дітей із України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні