Категорія
Новини
Дата

Спецтрибунал для Путіна і Лукашенка. Європарламент ухвалив незобов’язуючу резолюцію

Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України, пише ЄП

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Створення спецтрибуналу заповнить велику прогалину в поточній інституційній структурі міжнародного кримінального правосуддя та має ґрунтуватися на стандартах і принципах, які застосовуються в Міжнародному кримінальному суді, вважає Європарламент.
  • Депутати наголосили, що спеціальний трибунал повинен притягнути до відповідальності не лише президента РФ Володимира Путіна, а й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка і керівництво Білорусі. 
  • Підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу «має розпочатися без зволікання» і зосередитися на створенні механізмів для спеціального трибуналу у співпраці з Україною та підтримати українські і міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому спеціальному трибуналі.
  • Євродепутати закликали інституції ЄС, зокрема Єврокомісію та Європейську службу зовнішніх дій, надати тим часом підтримку для створення тимчасової прокуратури. Окремий пункт резолюції присвячений використанню суверенних активів російської держави для відшкодування порушення Росією міжнародного права в Україні. 
  • Президент Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції. «Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти», – написав Зеленський у твіттері.

Контекст

Спеціальний міжнародний трибунал, який буде розглядати злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року, заявляв в інтервʼю Forbes заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

В Офісі президента обговорювали декілька треків – делегування для України прокурора, який би почав налагоджувати передстартову роботу цього трибуналу, узгодження місця розташування трибуналу, які країни до нього увійдуть та кого делегувати. 

Мандатом роботи трибуналу буде розслідування злочину агресії проти України. Щонайменше військове та політичне керівництво РФ стане невиїзним, їм не буде спокою у цивілізованому світі, заявляв Смирнов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні