Категорія
Новини
Дата

Давос-2023. Дуда розповів, як можна закінчити війну, Єрмак – що зробити для покарання РФ вже зараз

Президент Польщі Анджей Дуда, голова Офісу президента України Андрій Єрмак та бізнесмен Віктор Пінчук виступили на відкритті проєкту «Україна – це ти» (Ukraine is You), що відбулося 17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму. Кореспондент Forbes вибрав головні меседжі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На думку президента Польщі Анджея Дуди, війну можна завершити лише одним способом – «росіян треба вигнати з України й вони мають понести покарання». 
  • «Відповідальні за те, що сталося у Бучі та багатьох інших українських містах, мають понести кримінальну відповідальність, – наголосив Дуда. – Щоб кожен знав, що буде покараний… Ми маємо зробити все, щоб убезпечити майбутні покоління від такої небезпеки».
Давос-2023. Дуда розповів, як можна закінчити війну, Єрмак – що зробити для покарання РФ вже зараз /Фото 1

фото: пресслужба Фонду Віктора Пінчука

Давос-2023. Дуда розповів, як можна закінчити війну, Єрмак – що зробити для покарання РФ вже зараз /Фото 2

фото: пресслужба Фонду Віктора Пінчука

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. «Зараз нам більше, ніж будь-коли, потрібна консолідована міжнародна підтримка, щоб Генасамблея ООН ухвалила резолюцію і створила цей трибунал», – сказав Єрмак.  Друге пріоритетне питання, на якому наголосив Єрмак – створення реєстру збитків та відповідної міжнародної Комісії з оцінки та Фонду компенсації, який фінансуватиметься коштом заарештованих російських активів і золотовалютних резервів.
  • Генасамблея ООН уже погодилася з використанням концепції компенсації, розповів Єрмак. «Звертаємося до наших партнерів внести зміни до національного законодавства, щоб уможливити таку конфіскацію та передання активів до фонду», – заявив він. 
  • На думку очільника Офісу президента, саме механізм виплати Росією компенсацій за шкоду є найбільш реальним шляхом покарання агресора та може запобігти повторенню таких воєн.
  • «Україна потребує термінової та сильної підтримки зараз», – наголосив український бізнесмен Віктор Пінчук, який відкривав проєкт Ukraine is You. Він нагадав, що Росія руйнує цивільні будинки ракетами, які не може збивати Україна, але необхідні засоби ППО є в іноземних партнерів, і Україні потрібна ця зброя якнайшвидше. 

Контекст

Проєкт «Україна – це ти» створений Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у співпраці з Офісом президента України як приватна подія з нагоди щорічного Всесвітнього економічного форуму у спільному просторі з Українським домом у Давосі.

В основі – виставка: трансляція фільму з нещодавно звільненого Херсона з його красою, загрозами та стражданнями від російської блокади. Також є експозиція, створена із тисяч фотографій і свідчень російських воєнних злочинів в Україні, доповнена інформативними картами та статистичними даними.

У програмі проєкту у 2023 році – низка дискусій глобальних мислителів, експертів та українців, які пережили російське вторгнення. Вони обговорюють напад на Україну, російські воєнні злочини, а також ідеї та можливості, як захистити й відвоювати життя і свободу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні