Категорія
Новини
Дата

Угорщина хоче розв'язати проблему з постачанням нафти, перш ніж підтримати ембарго на російську сировину

Премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан та президент Європейської Ради Шарль Мішель обговорили санкції ЄС щодо Росії у сфері енергетики. Про це пише угорське інформаційне агентство MTI.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням MTI, Орбан сказав Мішелю, що «необхідно знайти розвʼязання проблем Угорщини з постачанням, перш ніж вводити будь-які санкції щодо російської нафти».
  • Раніше уряд Угорщини відкидав будь-які санкції щодо енергоносіїв з боку Росії. Пізніше він проголосував за заборону імпорту російського вугілля і заявляв, що голосуватиме за нафтове ембарго. В обмін на свій голос угорський уряд запросив у ЄС фінансовий пакет у €15–18 млрд на модернізацію всієї угорської енергетичної структури або звільнення від санкцій для нафти, що надходить трубопроводами.
  • Мішель також обговорив з Орбаном військову допомогу Україні та продовольчу безпеку.
  • Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що ЄС, ймовірно, погодить ембарго на імпорт російської нафти «протягом кількох днів», передає Reuters.

Контекст

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії досі заблоковано. Він передбачає, зокрема, ембарго на російську нафту. Рішення блокує Угорщина, яка залежить від російської сировини на 43%.

ЄС розглядає можливість грошової компенсації Угорщині за підтримку шостого пакета санкцій проти РФ, який передбачає поступову відмову від імпорту російської нафти, повідомляло Politico з посиланням на європейських чиновників.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років.

Європейська комісія готова виділити гроші на будівництво нових нафтопроводів до Угорщини, щоб та відкликала своє вето на запровадження нафтового ембарго проти Росії. 

Запровадження санкцій ЄС потребує схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєрміністра Угорщини Віктора Орбана блокує його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні