Категорія
Новини
Дата

Прибрати всі правоохоронні органи від бізнесу не вдасться – Малюська про реформу БЕБ

Зовсім прибрати інші правоохоронні органи від бізнесу не вдасться, навіть після реформи Бюро економічної безпеки. Про це в інтервʼю Forbes Ukraine розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Існують ті ж справи щодо державної зради, які розслідує Служба безпеки України (СБУ) і які не доцільно передавати БЕБ, пояснює Малюська. 
  • Натомість до підслідності БЕБ можуть передати справи, повʼязані з контрабандою наркотиків та ядерних речовин. «Логіка проста – аби проходження митниці контролював лише один правоохоронний орган», – каже міністр. Зараз є ситуації, коли, наприклад, різні правоохоронні органи можуть шукати у фурах заборонені речовини, додає чиновник.
  • Зараз БЕБ – це боротьба двох концепцій: концепції «аналітичного органу» та концепції єдиного правоохоронного органу для бізнесу, пояснює міністр. БЕБ створювали як аналітичний орган, який буде виписувати штрафи та не займатися обшуками. На практиці, коли йдеться про компанії, які займаються нелегальним виробництвом цигарок, чи підприємства окремих олігархів, лише аналітичний підхід не спрацює, каже Малюська. «Потрібно в тому числі проводити обшуки, ламаючи опір озброєної охорони», – зазначає міністр.
  • Малюська вважає ключовою перевагою БЕБ – розуміння фінансової діяльності та того, як бізнес платить податки. «СБУ чи Нацпол менше розуміють, як із цим працювати», – каже міністр.

Контекст

Під час підсумкової конференції наприкінці минулого року питання про перезавантаження БЕБ під особистий контроль взяв президент Володимир Зеленський. Також це одна з ключових тем Ради підприємців, яку створила РНБО після низки скандалів щодо тиску правоохоронців на бізнес.

Причина – за майже три роки існування бюро так і не стало єдиним органом, який відповідає за економічні злочини. До підприємців досі приходять слідчі зі Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та Національної поліції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні