Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк заявив, що може втратити землю та майно в Буковелі

1 хв читання

Держава намагається через суд забрати у ПриватБанку земельні ділянки в курортному комплексі «Буковель». В Яремчанському міському суді Івано-Франківської області розглядаються дві відповідні справи за позовом прокуратури, повідомила пресслужба держбанку.

Ключові факти

  • «7 вересня у Яремчанському міському суді Івано-Франківської області відбудеться чергова спроба забрати через суд у державного ПриватБанку ділянки у Буковелі, які, за твердженнями прокуратури, вибули з власності держави понад 20 років тому», – йдеться в повідомленні.
  • Загалом в згаданому суді розглядаються дві справи за позовом обласної прокуратури: до Поляницької сільської ради Надвірнянського району, фізичних осіб та ПриватБанку, третіх осіб ТОВ «Зірка Буковелю» та НБУ щодо повернення земельних ділянок в с. Поляниця, що належать ПриватБанку, у державну власність в особі Державного агентства лісових ресурсів.
  • Юристи ПриватБанку назвали ситуацію «парадоксальною» – представники державної влади через більш ніж 20 років намагаються захистити інтереси держави, позбавивши державний банк права власності не лише на землю, але й на майно, що «були набуті ним у законний спосіб».
  • «Ця справа може призвести до втрати права власності банку на обʼєкти курортного комплексу «Буковель», що завдасть значних збитків державі в особі державного банку», – наголошується у повідомленні ПриватБанку.

Контекст

У грудні 2016 року після націоналізації ПриватБанку частина курорту «Буковель» перейшла у власність держави.

«Банку належить дві третини комплексу, який складається із 64 обʼєктів, одна третина припадає на ТОВ «Скорзонера», – розповідала у 2020 році заступниця голови правління ПриватБанку Галина Пахачук.

Вона пояснила, що цей перелік обʼєктів не є цілісним майновим комплексом, у нього, крім готелю, входять 104 га землі та частина підйомників.

За її словами, при первинному попаданні цих обʼєктів на баланс банку їхня вартість була оцінена в 12,6 млрд грн, зокрема готелю «Radisson Blu Буковель» («Зірка Буковелю») – 1,62 млрд грн, однак реальна ринкова їх вартість відрізняється від цих показників.

Пахачук також повідомила, що в останні роки банк здає його ж обʼєкти в «Буковелі» оператору курорту – ТОВ «Парктур» (с. Поляниця, Яремча, Івано-Франківська обл.). У 2019 орендна плата становила 110,5 млн грн, зокрема, 47,5 млн грн за готель, а у 2020 році вона мала зрости до 117,5 млн грн, зокрема 50,5 млн грн за готель.

Ці обʼєкти є непрофільними для фінустанови, і згідно норм, які вводяться НБУ, у майбутньому їх доведеться враховувати за нульовою вартістю, заявляла Пахачук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні