Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк заявив, що може втратити землю та майно в Буковелі

Держава намагається через суд забрати у ПриватБанку земельні ділянки в курортному комплексі «Буковель». В Яремчанському міському суді Івано-Франківської області розглядаються дві відповідні справи за позовом прокуратури, повідомила пресслужба держбанку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «7 вересня у Яремчанському міському суді Івано-Франківської області відбудеться чергова спроба забрати через суд у державного ПриватБанку ділянки у Буковелі, які, за твердженнями прокуратури, вибули з власності держави понад 20 років тому», – йдеться в повідомленні.
  • Загалом в згаданому суді розглядаються дві справи за позовом обласної прокуратури: до Поляницької сільської ради Надвірнянського району, фізичних осіб та ПриватБанку, третіх осіб ТОВ «Зірка Буковелю» та НБУ щодо повернення земельних ділянок в с. Поляниця, що належать ПриватБанку, у державну власність в особі Державного агентства лісових ресурсів.
  • Юристи ПриватБанку назвали ситуацію «парадоксальною» – представники державної влади через більш ніж 20 років намагаються захистити інтереси держави, позбавивши державний банк права власності не лише на землю, але й на майно, що «були набуті ним у законний спосіб».
  • «Ця справа може призвести до втрати права власності банку на обʼєкти курортного комплексу «Буковель», що завдасть значних збитків державі в особі державного банку», – наголошується у повідомленні ПриватБанку.

Контекст

У грудні 2016 року після націоналізації ПриватБанку частина курорту «Буковель» перейшла у власність держави.

«Банку належить дві третини комплексу, який складається із 64 обʼєктів, одна третина припадає на ТОВ «Скорзонера», – розповідала у 2020 році заступниця голови правління ПриватБанку Галина Пахачук.

Вона пояснила, що цей перелік обʼєктів не є цілісним майновим комплексом, у нього, крім готелю, входять 104 га землі та частина підйомників.

За її словами, при первинному попаданні цих обʼєктів на баланс банку їхня вартість була оцінена в 12,6 млрд грн, зокрема готелю «Radisson Blu Буковель» («Зірка Буковелю») – 1,62 млрд грн, однак реальна ринкова їх вартість відрізняється від цих показників.

Пахачук також повідомила, що в останні роки банк здає його ж обʼєкти в «Буковелі» оператору курорту – ТОВ «Парктур» (с. Поляниця, Яремча, Івано-Франківська обл.). У 2019 орендна плата становила 110,5 млн грн, зокрема, 47,5 млн грн за готель, а у 2020 році вона мала зрости до 117,5 млн грн, зокрема 50,5 млн грн за готель.

Ці обʼєкти є непрофільними для фінустанови, і згідно норм, які вводяться НБУ, у майбутньому їх доведеться враховувати за нульовою вартістю, заявляла Пахачук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні