Категорія
Новини
Дата

Промвиробництво Китаю сповільнюється під тиском кризи нерухомості – FT

1 хв читання

Зростання промислового виробництва у Китаї сповільнилося у травні на тлі прискорення падіння цін на нерухомість. Друга економіка світу відчуває тиск кризи нерухомості, пише Financial Times

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Промвиробництво в травні зросло на 5,6% у річному обчисленні, свідчать дані Національного бюро статистики 17 червня, відстаючи від прогнозу аналітиків на рівні 6% і квітневого зростання на 6,7%.
  • Ціни на нове житло у китайських містах «першого ешелону» впали на 3,2% в річному обчисленні в порівнянні зі зниженням на 2,5% у квітні. Інвестиції в нерухомість за пʼять місяців до кінця травня також скоротилися, втративши 10,1% в річному обчисленні, водночас продажі житлової нерухомості впали на 30,5%.
  • Ці дані демонструють виклики, з якими стикається Пекін, намагаючись стабілізувати ринок нерухомості, зазначило видання. Це негативно позначилося на економічному зростанні загалом.
  • Аналітики Goldman Sachs зазначили, що травневі дані та їхнє власне дослідження активності в першій половині червня свідчать про те, що «в економіці зберігаються значні міжгалузеві розбіжності – сильний експорт і виробнича активність, відносно стабільне споживання і все ще пригнічена активність на ринку нерухомості».

Контекст

Криза нерухомості негативно впливає на економіку Китаю, оскільки сектор нерухомості є одним із ключових рушіїв зростання. Минулого місяця центральний банк Китаю оголосив про створення фонду для допомоги місцевим органам влади у викупі невикористаного житлового фонду. Це було розцінено як стимул для ринку.

Політики звернулися до промвиробництва, інвестицій в інфраструктуру та обробну промисловість, щоб досягти цілей економічного зростання. У підсумку це призвело до зростання експорту, але також викликало звинувачення у перевиробництві з боку торгових партнерів Китаю.

Крім того, Китай має величезний борг, який після світової фінансової кризи 2008 року подвоївся і перевищив 300% ВВП.

Водночас ВВП Китаю у першому кварталі зріс на 5,3% в річному обчисленні, що вище встановленого урядом на 2024 рік цільового показника росту на рівні близько 5%. Світовий банк знизив прогноз по ВВП на 2024 рік з 4,8% до 4,4%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд