Категорія
Новини
Дата

«Прямі платежі у юанях майже неможливі». Російським фірмам стає складніше отримувати кошти з Китаю – Bloomberg

2 хв читання

Декілька великих російських експортерів сировинних товарів заявляють, що торгівля з Китаєм перетворилася на «азартну гру», оскільки прямі платежі в юанях все частіше заморожують або затримують після того, як у червні США розширили критерії запровадження санкцій, пише Bloomberg.

Китай став основним торговим партнером Росії після вторгнення в Україну та подальших масштабних санкцій, запроваджених США та Європейським Союзом проти Москви.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Після останнього раунду санкцій США стало дуже складно чи навіть неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю до Росії, навіть за умови використання юанів, заявили топ-менеджери трьох експортерів сировинних товарів. 
  • За словами представника російської сільськогосподарської торгової компанії, цього місяця в деяких китайських покупців російської сільськогосппродукції також виникли проблеми з платежами.
  • Проблема зачіпає не лише такі товари, як метали та агропродукцію, а й інші галузі. Асоціація російських автомобільних дилерів минулого тижня попередила, що імпорт автомобілів та автозапчастин із Китаю, який зараз є основним постачальником країни, може зупинитися через збої в розрахунках.
  • Зараз на юань припадає близько 40% експортних та імпортних платежів Росії та більше половини вартості на російському валютному ринку.
  • Хоча Китай не приєднався до Заходу у введенні санкцій проти Росії, платежі між двома країнами стикаються з перешкодами з грудня, коли США пригрозили запровадити вторинні санкції щодо банків, які сприяють торгівлі з російським ВПК. Російські компанії повідомили місцевим ЗМІ у червні, що проблему було вирішено за допомогою невеликих регіональних банків після зустрічі президента Володимира Путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном у травні, але потім США розширили свої критерії санкцій.
  • За словами джерел, ті, у кого виникають проблеми, найчастіше можуть знайти альтернативні способи оплати, в тому числі використовуючи криптовалюти або проводячи транзакції через колишні радянські республіки, такі як Казахстан чи Узбекистан, хоч це й спричиняє додаткові витрати.

Контекст

Затримки спостерігаються після того, як у червні США розширили підстави для необхідності введення вторинних санкцій, зокрема розширивши визначення військово-промислової бази Росії.

Ситуація ілюструє, як санкції проти Росії повільно позначаються на економіці країни. Центральний банк заявив у липневому звіті, що він спостерігає «зниження ступеня відкритості російської економіки, що відображається у зниженні частки імпорту та експорту у ВВП та збільшенні ролі внутрішнього попиту та виробництва».

З кінця минулого року Росія також зіткнулася з труднощами в операціях з іншими великими торговими партнерами, включаючи Обʼєднані Арабські Емірати та Туреччину, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює транзакції. Торгівля з Індією також зіткнулася з труднощами, оскільки рупія не повністю конвертується.

Із лютого 2022 року товарообіг між РФ та Китаєм зріс більш ніж на 60% до $240 млрд у 2023 році, причому Росія випередила Німеччину, Австралію та Вʼєтнам у списку головних торгових партнерів Пекіна, показують дані китайської митниці. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд