Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягнули понад $2,4 млрд – дослідження УРТЦ

Сума прямих збитків в сфері роздрібної торгівлі в 2022-2023 роках через воєнні дії на території України становить $2,42 млрд, йдеться у щорічному опитуванні ритейлерів, яке провела Українська рада торгових центрів (УРТЦ).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з даними дослідження, попри війну роздрібні оператори не зупиняють розвиток мереж. Зокрема, у 2023-му відбулось зростання кількості роздрібних торговельних точок на 12%, порівняно із падінням на 18% в 2022 році через окупацію та руйнування.
  • На такий же рівень приросту торговельних точок, як у минулому році, ритейлери розраховують й протягом 2024-го.
  • Розвиватись мережі мають намір як в форматі ТЦ, так і в форматі стрит-ритейлу. Дехто акцентує увагу саме на розвитку інтернет-продажів. Частка товарообороту через онлайн-продажі за рік зросла з 14% до 15%, зазначає УРТЦ.
  • Про відновлення галузі роздрібної торгівлі свідчить ще одне дослідження, яке щомісячно проводить УРТЦ – Індекс самопочуття ритейлу (RWBI).
  • У лютому показник суттєво відновився після січневого зниження і підвищився до 29,1 пунктів. Це повʼязане, перш за все, зі зростанням відвідуваності ТРЦ покупцями та зменшенням кількості повітряних тривог.

Контекст

Вагома частина українського бізнесу попри війну вважає нинішній час можливим для інвестицій, про це свідчать результати щомісячного опитування підприємців від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. У 2023 році 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення, 44% опитаних готові інвестувати і в 2024-му.

За даними Національного банку України, у лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності. Минулого місяця індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні.

Згідно із січневим Інфляційним звітом НБУ, прогнозується подальше зниження безробіття та зростання зарплат. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватись, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні