Категорія
Новини
Дата

Оптимізм повертається. 44% компаній готові цьогоріч інвестувати у власний розвиток – опитування ІЕД

Вагома частина українського бізнесу попри війну вважає нинішній час можливим для інвестицій, про це свідчать результати щомісячного опитування підприємців від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. У 2023 році 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення, 44% опитаних готові інвестувати і в 2024-му.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними ІЕД, це одні з найкращих показників з 2011 року: більше планів на інвестиції у бізнесу було лише у 2018–2020 роках.
  • ІЕД зазначає, що бізнес досить оптимістичний щодо інвестицій, враховуючи, що триває повномасштабна війна. Зокрема, 42% підприємств вважають, що зараз більш-менш сприятливий час для інвестицій в обладнання. Однак все ж більше половини підприємств (58%) не вважають зараз час сприятливим. 
  • Основними перешкодами для інвестицій є економічна невизначеність, політична нестабільність та недостатні прибутки компаній. 
  • Український бізнес поступово виходить зі стану повної невизначеності та починає будувати плани на майбутнє. У лютому 2024-го лише близько 15% власників та керівників підприємств не змогли надати відповідь щодо планів свого бізнесу на наступні півроку. У лютому 2023-го таких було близько 40%.
  • «Суттєве зменшення кількості тих, кому складно будувати плани на наступні пів року, говорить про те, оптимізм повертається до українського бізнесу», – зазначила Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД.
  • Частка підприємств, що працюють на 100% потужності, поступово збільшується: в лютому 2023-го таких було 6%, тепер eже 15%.
  • Водночас у лютому про проблеми з пошуком кваліфікованих працівників повідомляли 31% опитаних підприємців, а про проблеми з некваліфікованими працівниками – 27% опитаних.
Оптимізм повертається. 44% компаній готові цьогоріч інвестувати у власний розвиток – опитування ІЕД /Фото 1

Інфографіка: ІЕД

  • Проблема з пошуком робочої сили посіла друге місце серед занепокоєнь підприємців (46% опитаних). Більше за нестачу працівників бізнес хвилює хіба що зростання цін на сировину та матеріали (49% опитаних). Небезпека для роботи посіла третє місце (45%).

Контекст

У щомісячному опитуванні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій беруть участь понад 500 українських підприємств. Дослідження тривало з 19 по 29 лютого 2024 року. 

За даними Національного банку України, у лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності. Минулого місяця індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні.

Згідно із січневим Інфляційним звітом НБУ, прогнозується подальше зниження безробіття та зростання зарплат. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватись, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні