Світові ціни на пшеницю зросли на 9% після погроз РФ суднам, які прямуватимуть в українські порти /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на пшеницю зросли на 9% після погроз РФ суднам, які прямуватимуть в українські порти

Getty Images

Ф'ючерси на пшеницю зросли на 9%, що стало найбільшим стрибком з 2012 року, оскільки Росія погрожувала суднам, які прямують до українських портів, пише Bloomberg. Міноборони РФ заявило, що вважатиме кораблі потенційними перевізниками вантажів військового призначення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ціни на пшеницю в Чикаго, глобальний стандарт, швидко злетіли вгору, після погроз РФ. У Парижі пшениця подорожчала на 8,2%, що стало найбільшим приростом із лютого 2022 року.
Світові ціни на пшеницю зросли на 9% після погроз РФ суднам, які прямуватимуть в українські порти /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • «Ми вважали малоймовірним, що угоду щодо зерна буде продовжено, але це ескалація – після низки ескалацій, які ми вже бачили», – сказав Майкл Магдовіц, старший аналітик Rabobank у Лондоні. 
  • За його словами, урожай українських аграріїв «приходить якраз у той час, коли їхні експортні можливості перекриваються».
  • Чорноморські порти України є життєво важливими артеріями для продажу зерна за кордон, на які історично припадає основна частина відвантажень, і зараз триває сезон збирання врожаю.

Контекст

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

19 липня Зеленський повідомив, що Ураїна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями. За його словами, деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність йти цим коридором.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні