Категорія
Новини
Дата

Пʼять років і $1 млрд. Очільник «Укргідроенерго» заявив, що Каховську ГЕС відбудують

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд. Про це в інтервʼю Forbes сказав керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сирота зазначив, що сьогодні питання відбудови Каховської ГЕС обговорювалося з проєктним інститутом. «До нас вже звернулися будівельники з Італії і Туреччини», – додав він. 
  • За розрахунками «Укргідроенерго», щоб побудувати нову ГЕС, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід. Все це зруйновано, зазначив він.
  • «Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. І ми будемо це робити», – наголосив Сирота. 
  • За його словами, роль Каховської ГЕС усі побачать найближчими днями. «Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду величезній кількості людей і підприємств. Зараз цього не буде», – зазначив очільник «Укргідроенерго».

Контекст

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію, про що першим повідомило Оперативне командування «Південь». Станція потужністю понад 300 МВт була побудована в середині 50-х років. Каховська ГЕС піднімає рівень води у Дніпрі до 16 м і створює Каховське водосховище, з якого починається Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро-Кривий Ріг.

Російські війська захопили станцію 24 лютого 2022-го і пізніше замінували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні