Категорія
Новини
Дата

Рада директорів ЄБРР рекомендувала збільшити капітал на €4 млрд для підтримки України

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) рекомендувала керуючим банку затвердити збільшення капіталу на €4 млрд, йдеться у релізі. Метою є забезпечення значного та стабільного обсягу інвестицій в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Погодження цього рішення Радою директорів є першим кроком у формальній процедурі збільшення акціонерного капіталу ЄБРР, який наразі складає €30 млрд. Керуючі приймуть остаточне рішення щодо пропонованого збільшення капіталу до кінця року.
  • Сьогоднішнє рішення повʼязано із позицією ЄБРР, що підтримка України після повномасштабного вторгнення Росії має бути найвищим пріоритетом зараз і в майбутньому.
  • У разі ухвалення цієї пропозиції це стане третім збільшенням капіталу в історії ЄБРР. Попередні два збільшення відбулися у 1996 та 2010 роках.
  • Передбачається, що рішення про збільшення набере чинності наприкінці 2024 року, тоді як перші платежі почнуть надходити у 2025 році.
  • Згідно з пропозицією, поданою на розгляд керуючим, додатковий капітал дозволить ЄБРР продовжувати інвестиції в Україні під час війни на рівні €1,5 млрд на рік та збільшити річний обсяг інвестицій у країні до €3 млрд у майбутньому.

Контекст

ЄБРР був заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще більше зросла після світової фінансової кризи до €30 млрд в 2010 році.

У жовтні 2023 року ЄБРР досяг своєї мети надати не менше €3 млрд фінансування в реальному секторі української економіки протягом 2022–2023 років у відповідь на розв’язану Росією війну.

Раінше ЄБРР в своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що п’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні