Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада розгляне збільшення оборонних видатків на 300 млрд грн. Фінансування БЕБ пропонують збільшити на 62%

Верховна Рада найближчим часом розгляне урядовий законопроєкт, який передбачає зміни до державного бюджету, зокрема збільшення видатків на 317 млрд грн, з яких майже 303 млрд грн спрямують на потреби оборони, повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа. За словами нардепа Ярослава Железняка, зокрема, законопроєкт передбачає збільшення видатків для БЕБ на 315 млн грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропонується збільшити видатки ЗСУ на 195,7 млрд грн, Нацгвардії – на 39,7 млрд грн, Держприкордонслужби – на 20,4 млрд грн, Нацполіції – на 19 млрд грн, а також видатки на закупівлю та модернізацію військової техніки для ЗСУ – на 13,2 млрд грн.
  • Також передбачено збільшення видатків на 4,4 млрд грн для Мінстратегпрому на виробництво зброї та боєприпасів, на 4,2 млрд грн – СБУ, додаткові 2,5 млрд грн виділять ГУР та 2,1 млрд грн – Державній спеціальній службі транспорту Міноборони.
  • Кошти спрямують у кожному відомстві на зарплати, грошові винагороди, спеціальну техніку.
  • Крім того, за словами Підласої, законопроєктом пропонується збільшити до кінця 2023 року видатки на підтримку внутрішньо переміщених осіб на 16,5 млрд грн і виділити 1,2 млрд грн МЗС для створення дипустанов у країнах Африки та Аравійського півострова, а також для супроводу України в справах проти РФ в Міжнародному суді ООН та Арбітражних трибуналах з морського права.
  • Планується скорочення інших видатків на 11,4 млрд грн, в основному за рахунок зменшення видатків на обслуговування державного боргу (на 10,7 млрд грн). 
  • «Щодо джерел покриття, то більшу частину необхідних коштів нам доведеться позичати – майже 299 млрд грн, з яких близько 208 млрд грн на внутрішньому ринку, частина коштів надійде від перевиконання неподаткових доходів», – написала вона.
  • Доповнено. Законопроєкт також передбачає збільшення видатків для Бюро економічної безпеки (БЕБ) на 62% у цьому році, повідомив нардеп Ярослав Железняк. «В цих змінах до Бюджету протягнули +315 млн грн на збільшення видатків БЕБ в цьому році! Тобто збільшити їм фінансування на +62%. Це тоді коли там закладено скорочення інших видатків на 11,4 млрд грн і більшу частину необхідних коштів нам доведеться позичати – майже 299 млрд грн. Просто немає слів. Одразу готую альтернативний законопроєкт», – написав Железняк у телеграм.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» з посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету. Це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%, повідомляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Загальні видатки тільки на оборону по загальному й спеціальному фонду сягають 150 млрд грн на місяць або 5 млрд грн на день. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні