Категорія
Новини
Дата

Марченко анонсував бюджет «війни на виживання» на 2024 рік

Видатки сектору безпеки та оборони у 2024 році будуть не нижчими, ніж у поточному, але питання фінансування бюджету на наступний рік ще не закрите. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ситуація з фінансуванням бюджету на наступний рік зараз є невизначеною, ніхто нікому ще нічого не гарантував», – зазначив Марченко, додавши, що подібна ситуація була й минулого року. 
  • Міністр наголосив, що видатки сектору безпеки й оборони цього року становлять 1,6 трлн грн і будуть профінансовані в повному обсязі.
  • «Це більше, ніж податки, які ми збираємо, і тому ми постійно в досить складному становищі, шукаємо додаткові джерела, щоб профінансувати ці додаткові видатки», – сказав він. 
  • Марченко зазначив, що війна переходить у стадію «війни на виживання: виживе той, хто витримає цей марафон».
  • За його словами, військові просять у пʼять разів більше, але можливості в стільки ж разів збільшити податки немає.
  • «Можемо дозволити бюджет сектору безпеки та оборони такий, який є, утримуємо цей сектор дуже великими зусиллями», – заявив міністр фінансів.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд

У квітні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки й оборони.

За даними Мінфіну, за сім місяців 2023 року на сектор безпеки та оборони з бюджету України витратили майже 970 млрд грн – 59% від загальної суми. У липні було витрачено 150,2 млрд грн. Сумарно на оплату праці було направлено 669,9 млрд грн, при цьому на зарплати військовослужбовців виділили 518,8 млрд грн.

Міжнародні партнери від початку року виділили Україні понад $23 млрд для фінансування дефіциту бюджету, заявляв у липні премʼєр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні