Зеленський підписав перші в цьому році зміни до бюджету, витрати зросли на 5,5 млрд грн /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав перші в цьому році зміни до бюджету, витрати зросли на 5,5 млрд грн

Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський підписав перші цьогорічні зміни до бюджету, завтра вони набудуть чинності, повідомила очільниця бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа. Серед ключових нововведень – збільшення витрат бюджету на 5,5 млрд грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, це стосується збільшення витрат для нової бюджетної програми на реконструкцію та/або модернізацію трьох лікарень (1,35 млрд грн), грантів для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки (1,28 млрд грн), програми відбудови мостів (1,12 млрд грн), облаштування пунктів пропуску (1,094 млрд грн), Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (365,7 млн грн), закупівлі безпілотників для моніторингу державного кордону (285 млн грн), а також закупівлі спецобладнання для лікарень (80 млн грн).
  • Також у бюджетних змінах вказане спрямування на оновлення рухомого складу залізничної інфраструктури для пасажирських перевезень 4,5 млрд грн залишків із програм 2020, 2021 і 2022 років, а також частини (62,5%) коштів Дорожнього фонду, які цьогоріч виділені на забезпечення безпеки дорожнього руху.
  • У документі передбачили можливість компенсації для власників морських суден і суден, які ходять у внутрішніх водах, у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій – до 20 млрд грн у цьому році. 
  • «Звісно, ми сподіваємось, що ці страхові випадки не настануть, але така норма – можливість мінімізувати ризики припинення аграрного експорту, у разі якщо Росія почне саботувати домовленості «зернового коридору», – зазначила Підласа.
  • У змінах йдеться й про виділення коштів на Мінвідновлення, відображення в законі про бюджет новоствореного Державного агентства відновлення, а також передачу Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд грн) від Мінфіну до Мінвідновлення.

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків передбачена на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку та оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд взяв тдо уваги скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури. 

Міністерство фінансів готує зміни до держвидатків, закладених у бюджет цього року. Їх доведеться переглянути через погіршений макропрогноз на 2023 рік. Про це під час виступу на онлайн-заході Центру економічної стратегії заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Відповідаючи на питання, чи планує Мінфін перегляд і дохідної, і видаткової частин бюджету, міністр зазначив, що йдеться саме про видатки. 

Нещодавно Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Понад 518 млрд грн пропонують додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони, а на 19 млрд – збільшити резервний фонд. За словами очільниці бюджетного комітету Ради Роксолани Підласої, потреба у збільшенні видатків на діяльність усіх видів і родів військ продиктована збільшенням чисельності військовослужбовців (наприклад, у рамках проекту «Гвардія наступу» планується сформувати 8 нових бригад) і зміною прогнозу – ведення активних бойових дій до кінця 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні