Зеленський підписав перші в цьому році зміни до бюджету, витрати зросли на 5,5 млрд грн /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав перші в цьому році зміни до бюджету, витрати зросли на 5,5 млрд грн

2 хв читання

Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський підписав перші цьогорічні зміни до бюджету, завтра вони набудуть чинності, повідомила очільниця бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа. Серед ключових нововведень – збільшення витрат бюджету на 5,5 млрд грн.

Ключові факти

  • Зокрема, це стосується збільшення витрат для нової бюджетної програми на реконструкцію та/або модернізацію трьох лікарень (1,35 млрд грн), грантів для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки (1,28 млрд грн), програми відбудови мостів (1,12 млрд грн), облаштування пунктів пропуску (1,094 млрд грн), Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (365,7 млн грн), закупівлі безпілотників для моніторингу державного кордону (285 млн грн), а також закупівлі спецобладнання для лікарень (80 млн грн).
  • Також у бюджетних змінах вказане спрямування на оновлення рухомого складу залізничної інфраструктури для пасажирських перевезень 4,5 млрд грн залишків із програм 2020, 2021 і 2022 років, а також частини (62,5%) коштів Дорожнього фонду, які цьогоріч виділені на забезпечення безпеки дорожнього руху.
  • У документі передбачили можливість компенсації для власників морських суден і суден, які ходять у внутрішніх водах, у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій – до 20 млрд грн у цьому році. 
  • «Звісно, ми сподіваємось, що ці страхові випадки не настануть, але така норма – можливість мінімізувати ризики припинення аграрного експорту, у разі якщо Росія почне саботувати домовленості «зернового коридору», – зазначила Підласа.
  • У змінах йдеться й про виділення коштів на Мінвідновлення, відображення в законі про бюджет новоствореного Державного агентства відновлення, а також передачу Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд грн) від Мінфіну до Мінвідновлення.

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків передбачена на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, а навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку та оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд взяв тдо уваги скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури. 

Міністерство фінансів готує зміни до держвидатків, закладених у бюджет цього року. Їх доведеться переглянути через погіршений макропрогноз на 2023 рік. Про це під час виступу на онлайн-заході Центру економічної стратегії заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Відповідаючи на питання, чи планує Мінфін перегляд і дохідної, і видаткової частин бюджету, міністр зазначив, що йдеться саме про видатки. 

Нещодавно Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Понад 518 млрд грн пропонують додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони, а на 19 млрд – збільшити резервний фонд. За словами очільниці бюджетного комітету Ради Роксолани Підласої, потреба у збільшенні видатків на діяльність усіх видів і родів військ продиктована збільшенням чисельності військовослужбовців (наприклад, у рамках проекту «Гвардія наступу» планується сформувати 8 нових бригад) і зміною прогнозу – ведення активних бойових дій до кінця 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні