Категорія
Гроші
Дата

Уряд хоче направити ще 518 млрд грн на оборону. Куди підуть гроші та звідки їх брати, пояснює Роксолана Підласа, голова бюджетного комітету ВРУ

2 хв читання

13 березня Уряд вирішив спрямувати до Ради проєкт змін до бюджету на рекордну сумму – 537,2 млрд грн, 96,5% цього збільшення спрямують на сектор безпеки та оборони. Куди саме підуть гроші і як закривати дефіцит бюджету?

З початку великої війни видаткова частина бюджету майже кожного місяця потрапляє в площину рекордів. У минулому році видатки державного бюджету на оборону склали найбільші за всю історію 1,1 трлн грн (в 9 разів більше, ніж у 2021 році). Загалом через необхідність протистояти повномасштабній збройній агресії Росії видаткова частина державного бюджету в 2022-му збільшилася вдвічі.

У новому законопроекті Кабінет Міністрів пропонує знову збільшити видатки державного бюджету на безпрецедентні 20%. Немає сумніву, що парламент підтримає запропоновані урядом зміни. 

Скільки й на що спрямують 

96,5%, або 518,2 млрд грн, запропонованого збільшення видатків спрямовуються на сектор національної безпеки та оборони, переважно на збільшення загального обсягу грошового забезпечення військовослужбовців. 

Додаткові кошти отримають, зокрема: 

  • Збройні Сили України — у сумі 366,5 млрд грн,  
  • Національна гвардія – 49,9 млрд грн, 
  • Державна прикордонна служба – 25,5 млрд грн, 
  • СБУ – 9,3 млрд грн,
  • ГУР Міноборони – 4,6 млрд грн та інші. 

Потреба у збільшенні видатків на діяльність усіх видів і родів військ продиктована збільшенням чисельності військовослужбовців (наприклад, у рамках проекту «Гвардія наступу» планується сформувати 8 нових бригад) та зміною прогнозу – ведення активних бойових дій до кінця 2023 року. 

Також 30 млрд грн буде використано на виробництво й закупівлю спеціального обладнання, зокрема безпілотників в рамках програми «Армія дронів». 

Ще 19 млрд грн Кабмін пропонує спрямувати на поповнення резервного фонду державного бюджету, кошти якого використовуються для здійснення непередбачених і невідкладних заходів. Цього року, до прикладу, кошти резервного фонду спрямовувались для будівництва фортифікаційних споруд, а також на закупівлю БПЛА. 

Джерел покриття додаткових видатків державного бюджету небагато. 

419,3 млрд грн Мінфіну доведеться запозичити на внутрішньому та зовнішньому ринках. Таким чином, дефіцит державного бюджету збільшиться до 1,7 трлн грн, або близько $42 млрд. Це – безперечний ризик для уряду, оскільки наразі підтверджене фінансування складає лише близько $28 млрд. 

Очікується, що воно надійде від США ($9,9 млрд) та ЄС (18 млрд євро). У квітні ми також очікуємо схвалення програми розширеного фінансування від Міжнародного валютного фонду. 

Втім, для покриття потреби в $14 млрд дефіциту в цьому році уряду також доведеться збільшити запозичення на внутрішньому ринку на 271 млрд грн (це близько $6,7 млрд), а також розраховувати на допомогу інших міжнародних партнерів. 

Наприклад, у 2022 році значну підтримку державного бюджету надали Канада, Німеччина, Світовий банк, Велика Британія та Європейський інвестиційний банк. Від цих донорів вдалось залучити в минулому році $6,7 млрд бюджетної підтримки у вигляді грантів і кредитів. 

На 60,7 млрд грн очікується збільшення доходів державного бюджету. Найбільша частина цих коштів – 36,5 млрд грн – надійде від ПДФО й в основному є результатом збільшення грошового забезпечення. 

На 5,2 млрд грн очікується зростання надходжень ПДВ із вироблених товарів, яке має стати результатом ухвалення податкових змін, які Мінфін раніше спрямував до парламенту (зокрема, ухвалення законопроекту №8401). 

Нарешті, очікується збільшення на 19 млрд грн частини чистого прибутку, які перерахують до бюджету державні банки. Таке збільшення стало можливим завдяки тому, що державні банки (насамперед Приватбанк) отримали більший прибуток, ніж очікувалось в 2022 році. 

Ще 50,3 млрд грн Міністерство фінансів сподівається заощадити на обслуговуванні державного боргу, а 6,9 млрд грн – на витратах на забезпечення державних гарантій. 

Крім того, Уряд пропонує ще на 10 млрд грн збільшити залучення фінансових ресурсів на безпеку та оборону шляхом збільшення граничного обсягу надання державних гарантій за кредитами, що залучаються суб’єктами господарювання для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності й безпеки держави: з 20 до 30 млрд грн.

Матеріали по темі

 

Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні