Категорія
Новини
Дата

Рада з відновлення «Охматдиту» обрала керівництво і планує зустріч із благодійним фондом лікарні

2 хв читання

Під час першого засідання повного складу Ради з відновлення «Охматдиту» було обрано голову, нею стала виконавча директорку БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко, повідомляє пресслужба МОЗ. Її заступником став голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Лікарня «Охматдит» потребує відновлення після ракетного обстрілу РФ минулого місяця.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти 

  • Також Рада з відновлення обрала секретарем Євгенія Гончара, начальника відділу з формування політики у сфері програми медичних гарантій і медичного обслуговування Департаменту медичних послуг МОЗ.
  • Очільниця ради Іваненко заявила, що її мета – забезпечити швидкі та прозорі процеси для відновлення функціональності лікарні перед початком осені й зими. Також необхідно створити умови для раціонального і системного використання ресурсів на відбудову і розвиток закладу.
  • Учасники обговорили поетапний план відновлення сучасного корпусу НДСЛ «Охматдит», наголосивши на необхідності якнайшвидшого проведення компетентної експертизи пошкоджень будівлі. Вона має стати основою подальшого проведення прозорого тендеру на відновлювальні роботи. 
  • Також члени ради говорили про стратегію розвитку лікарні, проєкт якої має бути представлений керівництвом «Охматдиту», розглянутий радою та врахований у подальших планах відновлення.
  • Учасники вже запланували зустріч із представниками благодійного фонду «Охматдит – здорове дитинство», щоб узгодити механізми дотримання відкритих і прозорих процедур використання зібраних коштів під наглядом Ради з відновлення.

Контекст

Наприкінці липня 2024 року БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрала ТОВ «Буд-технолоджі», яке зареєстроване в Запоріжжі, переможцем конкурсу на відбудову корпусу лікарні «Охматдит». Вартість пропозиції без ПДВ – 307 447 003 грн. На оплату цього проєкту планували використати кошти, які були зібрані на благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство». Результат тендеру обурив суспільство – детальніше про це у матеріалі Forbes Ukraine.

МОЗ уже заявило, що скасує тендер на ремонт корпусу лікарні й оголосить новий. Його проведуть в електронній системі Prozorro. МОЗ запросило до участі в конкурсі найбільші будівельні компанії. Також відомство анонсувало створення Ради з відновлення «Охматдиту» за участю благодійників і міжнародних організацій.

Минулого тижня гендиректор медустанови Володимир Жовнір звинуватив благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство» у тому, що він відмовляється переказувати 378 млн грн, які були пожертвувані на відновлення, на рахунок клініки. У фонді ж заявили, що «Охматдит» поки не надав конкретного кошторису або принаймні проєкту відновлення нового корпусу «Охматдиту». Після цього МОЗ вирішило тимчасово покласти виконання обов’язків генерального директора «Охматдиту» на Олександра Уріна, який нині очолює відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій.

Завдяки пожертвам на відновлення «Охматдиту» було зібрано близько 1,6 млрд грн (з яких понад 400 млн надійде у вигляді медичного обладнання). Поки що жодної копійки з цих коштів використано не було. 

Зокрема, 326 млн грн надійшло безпосередньо на рахунок лікарні НДСЛ «Охматдит», 379 млн грн – на рахунок благодійного фонду «Охматдит – здорове дитинство», понад 320 млн грн зібрано в межах спільного збору платформи UNITED24 та Монобанк, які переказали безпосередньо на рахунок МОЗ у Нацбанку. The Howard G. Buffett Foundation виділив $11,2 млн на закупівлю повного переліку пошкодженого обладнання. Уряд України з коштів державного бюджету виділив 100 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд