Категорія
Новини
Дата

Реформа шкільних обідів. З 2026 року держава хоче забезпечити безкоштовним харчуванням всіх українських школярів

1 хв читання

Харчування в школах може стати безкоштовним для всіх учнів 1-11 класів з 2026 року. Поки це право мають діти 1-4 класів та пільгові категорії. З навчального року 2025-2026 також передбачене безкоштовне харчування для старших класів у прифронтових областях, розповів керівник команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк в інтерв’ю Forbes Ukraine. 

Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.

Ключові факти

  • З навчального року 2025-2026 учні 5-11 класів у прифронтових областях – Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській – зможуть отримувати безкоштовне харчування, розповідає Орест Степаняк. Це приблизно 450 000 дітей, додає він. 
  • «Скільки реально харчуватимуться (на прифронтових територіях – Forbes) – залежить від громади. Якщо вона зможе організувати харчування – має право брати державні кошти», – уточнює Степаняк. 
  • Минулого року близько 1,6 млн учнів 1-4 класів та пільгові категорії отримували безкоштовні сніданки чи обіди. При середній вартості 65 грн сніданку чи обіду це 17 млрд грн, або понад $400 млн на навчальний рік, говорить Степаняк.
  • З 1 січня 2026-го уряд хоче забезпечити харчуванням всіх школярів. В Україні 3,7 млн школярів, з них 700 000 навчаються онлайн, інші – очно та змішано, говорить Степаняк. Відповідно, 3 млн школярів до кінця 2026-го будуть забезпечені харчуванням – безкоштовним сніданком чи обідом. «Це щоденне одноразове безкоштовне харчування від держави», – говорить він.

Контекст

Безкоштовне харчування у школах – один з елементів реформи, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Зміни розпочались у 2020-му, у 2023-му уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.

Реформа має чотири основні складові. «Перша стосується спроможності громад організовувати якісне харчування – мати гроші на продукти та вміти ефективно проводити закупівлю», – говорить Степаняк.

Друга – інфраструктурна. Вона передбачає три моделі організації харчування: шкільний харчоблок повного циклу в межах школи, опорну кухню для кількох шкіл та фабрику-кухню, що працює як окреме підприємство і постачає їжу багатьом закладам. Кожна громада й школа може обирати одну з цих моделей.

Третій напрям реформи – підвищення кваліфікації кухарів. Четвертий напрям – промоція здорового харчування серед дітей. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Четвертий випуск 2025 року вже у передпродажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні