Категорія
Новини
Дата

Ресторанний ринок у Києві обвалився вдвічі. Лише 20% закладів мають завантаження – асоціація

1 хв читання

Ресторанний ринок у Києві зменшився вдвічі, від початку війни зачинено щонайменше третину закладів, повідомила Ольга Насонова, співзасновниця Національної ресторанної асоціації України, агентству «Інтерфакс-Україна». За її словами, проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців.

Оформлюйте передплату на 6 номерів Forbes Ukraine зі змістовними інтерв’ю, рейтингами та аналітикою, тепер зі знижкою 50%.

Ключові факти

  • Із 500 000 активних споживачів ресторанних послуг залишилася в найкращому разі половина, підрахували у НРАУ.
  • Близько 20% відкритих закладів громадського харчування демонструють хороше завантаження. 
  • Шанси «вижити» мають два формати: кавʼярні та пекарні. Їхні переваги – низький середній чек і маленька площа. Затребувані заклади з концепцією простої та ситної кухні.
  • Комендантська година практично зупинила у столиці роботу барів, каже експертка. «Закінчувати пити до дев’ятої вечора звикнути важко», – зазначила Насонова.
  • При цьому найкраще почуваються кіоски із шаурмою. «Проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців, а самотні чоловіки – головна аудиторія», – каже експертка.
  • Ціни з початку війни на найдемократичніші позиції зросли приблизно на 10%.
  • «Індекс» (київської) перепічки зростає – вже 30 грн, наприкінці 2021 року був 25 грн. 
  • Ціни на каву почали зростати з початку року, капучино в січні було 32 грн, у березні вже 35 грн, у центрі зараз 38 грн, повідомила Насонова.

Ключова цитата

«Ресторанний Київ сьогодні – місто жорстких контрастів. Мертва пустеля із зачиненими дверима кафе та ресторанів пожвавлюється оазами забитих вщерть закладів. Зачинена щонайменше третина київських ресторанів. Коли відчиняться – невідомо», – сказала Ольга Насонова.

Контекст

На середину квітня в Києві працювало 40% малих та середніх закладів громадського харчування порівняно з довоєнним показником 23 лютого, у Київській області – 41%, свідчать дані дослідження компанії Poster. Кількість відкритих закладів стала активно зростати після того, як північ України була повністю звільнена від окупантів на початку квітня. Для порівняння: наприкінці березня у Києві було лише 18% закладів, що працюють, у Київській області – 16%.

16 травня у Києві дозволили продаж алкогольних напоїв у закладах громадського харчування з 11:00 до 22:00.

Матеріали по темі

Отримуйте щоденний лист з останніми матеріалами та головними новинами від Forbes Ukraine

Дякуємо за підписку

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Другий випуск 2025 року вже у продажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні