Категорія
Новини
Дата

Ресторанний ринок у Києві обвалився вдвічі. Лише 20% закладів мають завантаження – асоціація

Ресторанний ринок у Києві зменшився вдвічі, від початку війни зачинено щонайменше третину закладів, повідомила Ольга Насонова, співзасновниця Національної ресторанної асоціації України, агентству «Інтерфакс-Україна». За її словами, проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Із 500 000 активних споживачів ресторанних послуг залишилася в найкращому разі половина, підрахували у НРАУ.
  • Близько 20% відкритих закладів громадського харчування демонструють хороше завантаження. 
  • Шанси «вижити» мають два формати: кавʼярні та пекарні. Їхні переваги – низький середній чек і маленька площа. Затребувані заклади з концепцією простої та ситної кухні.
  • Комендантська година практично зупинила у столиці роботу барів, каже експертка. «Закінчувати пити до дев’ятої вечора звикнути важко», – зазначила Насонова.
  • При цьому найкраще почуваються кіоски із шаурмою. «Проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців, а самотні чоловіки – головна аудиторія», – каже експертка.
  • Ціни з початку війни на найдемократичніші позиції зросли приблизно на 10%.
  • «Індекс» (київської) перепічки зростає – вже 30 грн, наприкінці 2021 року був 25 грн. 
  • Ціни на каву почали зростати з початку року, капучино в січні було 32 грн, у березні вже 35 грн, у центрі зараз 38 грн, повідомила Насонова.

Ключова цитата

«Ресторанний Київ сьогодні – місто жорстких контрастів. Мертва пустеля із зачиненими дверима кафе та ресторанів пожвавлюється оазами забитих вщерть закладів. Зачинена щонайменше третина київських ресторанів. Коли відчиняться – невідомо», – сказала Ольга Насонова.

Контекст

На середину квітня в Києві працювало 40% малих та середніх закладів громадського харчування порівняно з довоєнним показником 23 лютого, у Київській області – 41%, свідчать дані дослідження компанії Poster. Кількість відкритих закладів стала активно зростати після того, як північ України була повністю звільнена від окупантів на початку квітня. Для порівняння: наприкінці березня у Києві було лише 18% закладів, що працюють, у Київській області – 16%.

16 травня у Києві дозволили продаж алкогольних напоїв у закладах громадського харчування з 11:00 до 22:00.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні