Категорія
Новини
Дата

Результати «Рамштайну»: Україна отримає танки від Великої Британії, ППО і ракети

1 хв читання

Союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін, пише «Укрінформ». Водночас Німеччина поки не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard. 

Ключові факти

  • За словами Остіна, США виконуватиме роль лідера у координації спільних зусиль на підтримку України. Глава Пентагону відзначив внески інших країн, оголошені перед та під час зустрічі в п’ятницю. Зокрема, значні потужності для посилення ППО України, крім США, виділили Франція, Німеччина й Велика Британія. Остання вже оголосила про постачання сучасних танків Challenger, що стало першим таким внеском з боку західних країн.
  • Крім того, Нідерланди оголосили про постачання ракет для систем Patriot, а також про готовність провести навчання на цих комплексах. Канада зробила внесок у посилення протиповітряної оборони України, надавши системи NASAMS та ракети до них. «Ці системи протиповітряної оборони допоможуть зберегти незліченну кількість невинних життів», – зауважив Остін, згадавши трагедію в Дніпрі.
  • Щодо постачання танків в Україну міністр оборони США наголосив, що робота над цим триває. Німеччина поки не прийняла рішення про передачу Україні танків німецького виробництва
  • Міністр оборони США наголосив, що Сполучені Штати, Велика Британія, Німеччина та інші країни передали Україні бойові броньовані машини, зокрема БМП, БТР та інші транспортери. Крім того, Швеція оголосила про передачу власних БМП CV90, Латвія й Естонія передадуть додаткові гаубиці, а також інші бойові системи та боєприпаси.

Контекст

Вчора на Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили в країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 

20 січня на авіабазі США «Рамштайн» у Німеччині проходила зустріч контактної групи з оборони України, в якій беруть участь країни НАТО та інші держави. Резніков перед «Рамштайном» назвав три пріоритети України на цій зустрічі: протиповітряна оборона; озброєння, яке необхідне ЗСУ для наступу та ефективної деокупації тимчасово захоплених РФ територій України; підтримка системності постачання боєприпасів, а також обслуговування та ремонт пошкодженої техніки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні