Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція в єврозоні в липні прискорилася до рекордних 8,9%

Річна інфляція в єврозоні в липні досягла 8,9%, пише Reuters з посиланням на дані Євростату. Це новий історичний максимум. У червні інфляція становила 8,6%, у травні – 8,1%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інфляція у єврозоні оновлює рекорд уже девʼятий місяць поспіль. У липні вона перевершила прогнози економістів (8,6%) і виявилася набагато вищою за встановлений Європейським центробанком цільовий показник у 2%.
  • Основний драйвер інфляції – зростаючі через війну Росії проти України ціни на енергоносії (39,7%). Зростання цін також торкнулося продуктів харчування (9,8%) і сфери послуг (3,7%).
  • Показник базової інфляції, який не враховує енергоносії та продовольство, сповільнив зростання у червні, але в липні підскочив до рекордного рівня 5%.

Контекст

Керівна рада Європейського центрального банку 21 липня перше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів. Таке рішення сприятиме поверненню інфляції до середньострокової цілі в 2%, зазначили в центробанку.

Євро впав до свого 20-річного мінімуму. €1 тепер коштує майже як $1. Ще рік тому європейська валюта коштувала значно дорожче – $1,20/€. Головні причини такого падіння – тимчасове припинення поставок газу з Росії до Європи, політика «високих ставок» від ФРС та війна в Україні. Детальніше про це читайте тут.

За підсумками червневого засідання ЄЦБ повідомляв про готовність підняти ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підйому у вересні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні