Категорія
Новини
Дата

Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають

2 хв читання

Мільярдер Рінат Ахметов виставив на продаж свій літак Airbus, а також два повітряних судна Falcon, йдеться у матеріалі УП. Пресслужба бізнесмена у відповідь на запит Forbes Ukraine цю інформацію підтвердила.

Ахметов є найбагатшим українцем, він власник ДТЕК і співвласник «Метінвест», його статки оцінюються Forbes у $4 млрд.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Зокрема, продається повітряне судно 2011 року Airbus A319-133X(CJ) – P4-RLA, зареєстроване на острові Аруба. Від початку повномасштабного вторгнення літак майже не використовується.
  • За інформацією джерел УП серед європейських брокерів, цей літак наразі виставлено на продаж. Видання наводить буклет літака Ахметова, де видно його інтерʼєр – конференцзалу, зону відпочинку та спальню.
Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 1

Фото: скріншот із відео УП

Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 2

Фото: скріншот із відео УП

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За інформацією джерел у авіагалузі, другий борт – Falcon 7x M-SCMG – також виставлено на продаж. Літак зареєстрований на Британських Віргінських островах і його буклет також є у розпорядженні УП.
Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 3

Фото: скріншот із відео УП

Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 4

Фото: скріншот із відео УП

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Третій літак Falcon 7x – P4-SCM теж продається. Він зареєстрований на Арубі.
Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 5

Фото: скріншот з відео УП

  • У пресслужбі Ріната Ахметова підтвердили, що всі літаки бізнесмена дійсно виставлено на продаж.
  • За даними УП, вартість літаків Falcon 7x становила близько $100 млн, Airbus свого часу міг коштувати близько $80 млн. Усі три придбано понад десять років тому. 
  • Водночас цьогоріч було добудовано і спущено на воду 145-метрову яхту вартістю понад $0,5 млрд, яку почали будувати ще у 2018 році. Навесні яхта почала мандрувати, востаннє її було зафіксовано біля берегів Хорватії. За даними УП, це може свідчити про те, що нею можуть користуватися рідні Ахметова, оскільки сам мільярдер від початку вторгнення не залишає країну. Раніше пресслужба бізнесмена повідомляла, що яхту можуть продати, але поки що пропозиції від покупців, яка б влаштовувала, не було.
Рінат Ахметов виставив на продаж свої літаки, повідомила УП. Як вони виглядають /Фото 6

Фото: скріншот з відео УП

Контекст

На початку квітня Forbes оновив світовий рейтинг мільярдерів. Зараз у світі їх більше, ніж будь-коли, – 2781. Це на 141 більше, ніж минулого року, і на 26 більше за рекорд, встановлений у 2021-му.

До рейтингу потрапили пʼять українців: Рінат Ахметов зі статками у $4 млрд. Це на $1,7 млрд менше за минулорічний показник. Віктор Пінчук – $2 млрд, Вадим Новинський – $1,2 млрд, Костянтин Жеваго – $1,2 млрд та Геннадій Боголюбов – $1 млрд.

Без воєнного дисконту статки Ахметова вдвічі більші – $8,7 млрд. Попри періодичні атаки РФ енергетичний холдинг ДТЕК інвестував у 2022–2023 роках $1 млрд власних коштів в Україні, а «Метінвест» у 2023-му скоротив чистий збиток у 10 разів, до $194 млн. 23,76% «Метінвесту» належить Smart Holding ще одного мільярдера Вадима Новинського. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд