Категорія
Новини
Дата

Ринок акцій Туреччини став лідером зростання у 2022 році. Інвестори рятуються від рекордної інфляції

Фондовий ринок Туреччини став світовим лідером зростання цього року, пише Bloomberg. Базовий індекс Borsa Istanbul 100 (BIST 100) з початку року зріс на 78% у доларовому вираженні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У лірах індекс BIST 100 зріс із початку року більш ніж на 150%. Це – найкращий результат із 1999 року. 
  • Фондовий ринок Туреччини досяг історичного максимуму у листопаді 2022 року, оскільки приватні інвестори вкладаються у турецькі активи щоб захиститися від високої інфляції. 
  • На торгах 16 листопада індекс Borsa Istanbul 100 зріс до нового рекорду – позначки 4784 пункти. На торгах 22 листопада індекс BIST 100 торгувався на рівні 4734 пункта.
  • Внутрішні інвестори вкладають кошти в акції, оскільки центральний банк Туреччини здійснює політику зниження відсоткових ставок для прискорення зростання економіки, навіть незважаючи на те, що рівень інфляції в країні перевищив 80%, зазначає агентство. 
  • Турецькі акції, швидше за все, залишатимуться привабливими для інвесторів принаймні в першій половині наступного року, навіть коли інфляція в країні почне знижуватися, вважає засновник стамбульської компанії Sardis Research Consultancy Еврен Кірікоглу.

Контекст

Інфляція у Туреччині почала прискорюватися восени 2021 року, коли курс ліри різко впав після зниження центробанком країни ставки до 14%.

У 2022 році зростання цін ще більше підштовхнули економічні наслідки російського вторгнення в Україну і падіння ліри, що продовжується. Валюта ослабла на 44% до долара в 2021 році і впала ще на майже 30% у нинішньому.

У жовтні інфляція в Туреччині вперше за 25 років перевищила 85%, і хоча центральний банк країни прогнозує, що до кінця року вона може впасти до 65,2%, зростання цін, як і раніше, залишається одним із найвищих у світі.

Саме тому акції стали лідерами турецьких інвесторів. За даними Центрального депозитарію цінних паперів Туреччини, кількість рахунків для торгівлі акціями, відкритими приватними інвесторами, зросла цього року на 32% до 3,1 млн. станом на 18 листопада.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні