Категорія
Новини
Дата

Рішення «зависає». EBA заявила про скарги бізнесу на збої у системі бронювання працівників

1 хв читання

Європейська Бізнес Асоціації (ЕВА) фіксує зростання кількості звернень від бізнесу, який не може перепідтвердити свій статус критичності, щоб продовжити дію бронювання співробітників: рішення «зависає» у відповідних органах. Про це йдеться у пресрелізі EBA від 14 жовтня. Це відбувається на тлі оголошеного аудиту через нібито стрімке збільшення кількості заброньованих від мобілізації.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • З огляду на динаміку запитів бізнесу щодо цього питання проблема набирає системного характеру, йдеться у заяві асоціації. Рішення щодо повторного підтвердження статусу критично важливого підприємства просто «зависає» у відповідних органах, наголосила EBA. 
  • За умов, коли економічне бронювання ще не прийняте, а бронювання за статусом критичності поставлене на паузу, компанії фактично позбавлені можливості кадрового планування. 
  • Асоціація заявляє, що бізнес потребує стабільного, передбачуваного, прозорого та водночас оперативного механізму бронювання критичних співробітників. «Ми сподіваємося на розуміння важливості цього запиту від бізнесу урядом та іншими органами державної влади», – йдеться у заяві.

Контекст

На середину 2024 року співробітники у лавах ЗСУ є у 86% опитаних членських компаній EBA. У половини, а саме у 52% компаній кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 28% кількість мобілізованих сягає 10–20%, у 6% – 20–40%. 

У близько половини, а саме у 46% компаній серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти. Зокрема, це керівники, інженери, ІТ-фахівці, водії, електрики, механіки, оператори виробничих ліній.

Покращення умов бронювання співробітників – це запит №1 від бізнесу на сьогодні, за результатами опитувань асоціації, наголосила EBA. 

9 жовтня The Page опублікувало текст рішення уряду, який до 15 листопада нібито призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств. У документі вказано, що до 15 листопада планується проведення аудиту рішень про визначення критично важливих підприємств та організацій. Результати перевірок має проаналізувати Мінекономіки й до 20 листопада поінформувати уряд.

Таке рішення нібито ухвалили тому, що президент Володимир Зеленський обурився бронюванням від мобілізації 1,5 млн людей, повідомила Європейська правда.

В Україні до 15 листопада проведуть аудит критично важливих підприємств, які отримали такий статус від органів місцевого самоврядування. Це рішення ухвалили через стрімке збільшення кількості заброньованих від мобілізації, заявив перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк, який ініціював такий аудит на засіданні уряду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд