Категорія
Новини
Дата

Бронювання не призупиняють. Заступник міністра оборони прокоментував аудит критичних підприємств

1 хв читання

В Україні до 15 листопада проведуть аудит критично важливих підприємств, які отримали такий статус від органів місцевого самоврядування. Таке рішення ухвали через стрімке збільшення кількості заброньованих від мобілізації. Про це Суспільному повідомив перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк, який ініціював аудит на засіданні уряду.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • До комісії мають включити військових. Якщо підприємство виявиться «не критичним для держави», то бронювання переглянуть, зазначив заступник міністра.
  • Гаврилюк заперечив призупинення бронювання, про яке повідомляли медіа. 
  • В Україні наразі понад мільйон заброньованих чоловіків, наголосив він.
  • «Рішення ухвалили, бо різко пішло збільшення кількості заброньованих людей. Протягом двох років було 540 000 людей, а тут за пару місяців – зростання вдвічі», – сказав Гаврилюк.

Контекст

9 жовтня The Page опублікувало текст рішення уряду, який до 15 листопада нібито призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств. У документі вказано, що до 15 листопада планується проведення аудиту рішень про визначення критично важливих підприємств та організацій. Результати перевірок має проаналізувати Мінекономіки й до 20 листопада поінформувати уряд.

Таке рішення нібито ухвалили через те, що президент Володимир Зеленський обурився бронюванням від мобілізації 1,5 млн людей, повідомила Європейська правда.

В Україні зараз можуть бути заброньовані працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств та організацій у порядку, встановленому Кабміном. Постанова дозволяє бронювати 50% військовозобовʼязаних працівників критично важливих для функціонування економіки підприємств.

Після старту процедури бронювання через «Дію» у липні 2024-го найбільші українські ІТ-компанії забронювали на десятки співробітників більше, ніж за попереднім механізмом. «Luxoft Україна» збільшили кількість заброньованих у чотири рази, Ciklum – майже втричі, Intellias – практично вдвічі, свідчать дані, отримані Forbes Ukraine від пресслужб компаній.

Мобілізація й бронювання – питання номер один для індустрії, яка перебуває в кризі, говорив в інтерв’ю Forbes у червні фіндиректор Ciklum Андрій Оксенюк, який 16 вересня звільнився з компанії. «Для клієнта надважливо розуміти, що ключові спеціалісти можуть працювати з ним у довгостроковій перспективі», – казав він. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд