Категорія
Новини
Дата

Рівень ділової довіри в Китаї впав до найнижчого рівня за майже 10 років

Рівень ділової довіри в Китаї досяг найнижчого рівня з січня 2013 року, свідчать дані опитування World Economics. Така ситуація відображає вплив зростаючої кількості випадків захворювань на COVID-19 на економічну активність, натякаючи на можливу рецесію у 2023 році, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс впав до 48,1 у грудні з 51,8 у листопаді, показало опитування менеджерів з продажу з більш ніж 2300 компаній, проведене World Economics 1–16 грудня. Індекс став найнижчим із початку проведення опитування.
  • Аналітики зазначили, що результати опитування переконливо свідчать про те, що темпи зростання китайської економіки досить сильно сповільнилися і, можливо, 2023 року вона стикнеться з рецесією, йдеться у коментарі World Economics.
  • Опитування показало різке падіння ділової активності в грудні: індекси менеджерів з продажу у виробничому секторі та секторі послуг опустилися нижче за рівень 50.
  • Відсоток компаній, які стверджують, що COVID наразі негативно впливає на них, зріс до рекордного рівня. Переважна більшість респондентів заявили, що їх діяльність так чи інакше постраждала.

Контекст

Друга за величиною економіка світу після США стикається з різким зростанням кількості захворювань на COVID-19 після різкого ослаблення суворих заходів стримування. Це негативно впливає як на бізнес, так і споживачів, тоді як ослаблення світової економіки завдає шкоди китайському експорту.

У листопаді виробничий сектор Китаю скоротився швидше, ніж очікувалося, оскільки масові обмеження для боротьби з рекордною кількістю випадків захворювання на COVID-19 уповільнили виробництво другої за величиною економіки світу.

Останнім часом Китай скасував деякі ключові елементи найжорсткіших у світі антиковідних обмежень і блокувань, за які виступав Сі Цзіньпін, але які завдали шкоди економіці та викликали народні протести, безпрецедентні для його 10-річного правління.

Очікується, що цього року ВВП Китаю зросте лише на 3%, що є найгіршим показником майже за пів століття.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні