Поліція провела обшуки в найбільшого підрядника «Великого будівництва»
Категорія
Новини
Дата

«Роботу паралізовано». Поліція провела обшуки в «Автомагістраль-Південь» – найбільшого підрядника «Великого будівництва»

2 хв читання

Поліція провела обшуки в найбільшого підрядника «Великого будівництва»

Національна поліція 4 жовтня провела обшуки в дорожньо-будівельній компанії «Автомагістраль-Південь», повідомила пресслужба компанії.  

«Автомагістраль-Південь» – головний підрядник ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2020 році вона виграла тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки, скільки три найближчі конкуренти разом узяті. 

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

Ключові факти

  • Працівники головного слідчого управління Національної поліції разом із Департаментом стратегічних розслідувань провели обшуки в офісних приміщеннях, квартирах працівників компанії, приватних автомобілях, повідомив генеральний директор «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв. «Роботу компанії паралізовано», – зазначив він. 
  • Причиною для відкриття провадження стали декілька тендерів, які у різний час у різних регіонах компанія виграла на Prozorro, повідомили в компанії. Слідчі підозрюють, що «Автомагістраль-Південь» на власний розсуд встановлювала в них ціну контракту. 
  • У компанії незадоволені способом, у який правоохоронці проводили обшуки, та вважають, що вони стали «жертвою свавілля силових структур». Компанія готує звернення до Офісу генерального прокурора, Ради бізнес-омбудсмена, міжнародних бізнес-асоціацій та донорів України, додали в пресслужбі «Автомагістраль-Південь». 

Контекст

Одеська компанія «Автомагістраль-Південь» була ключовим підрядником президентської програми «Велике будівництво». У 2020 році вона виграла тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки, скільки три найближчі конкуренти разом узяті, писав Forbes у матеріалі «Як маловідома дорожня компанія з Одеси вибилася в лідери «Великого будівництва».

Власником ТОВ «Автомагістраль-Південь» з 2023 року є бізнесмен Олександр Бойко.

У 2021-му компанія отримала тендерів на 26,1 млрд грн. Повномасштабне вторгнення змусило змінити бізнес-модель. У березні «Автомагістраль-Південь» отримала дозвіл на придбання мостобудівельної компанії. 

Компанія брала участь у будівництві двох водогонів на Дніпропетровщині після підриву РФ Каховської ГЕС загальною вартістю 10,6 млрд грн. «Автомагістраль-Південь» добудувала магістральний водогін до Кривого Рогу. 

За підсумками 2022 року, «Автомагістраль-Південь» отримала з державних та місцевих бюджетів 6 млрд грн – найбільше серед підрядників. Але, отримавши 11,7 млрд грн за підсумками 2023-го, «Автомагістраль-Південь» вперше поступилася лідерством конкуренту – «Автостраді» Максима Шкіля, йдеться в матеріалі Forbes «Перехрестя Шкіля. Компанія «Автострада» Максима Шкіля була одним із лідерів «Великого будівництва», а тепер будує метро, мости та захисні споруди. Як підприємець перебудував бізнес на мільярдних підрядах».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд