Категорія
Новини
Дата

Росія досі використовує європейські судна для постачання нафти, попри порушення обмежень G7 – дослідження CREA

Росія досі покладається на європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, навіть незважаючи на те, що постачання перевищують цінові обмеження країн «Великої сімки», пише Bloomberg із посиланням на фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA). Цінова стеля у $60 за барель мала обмежити доходи Росії від нафти.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Приблизно дві третини російської нафти та нафтопродуктів перевозять судна, застраховані або такі, що належать країнам, які дотримуються цінових обмежень, введених «Великою сімкою» та її союзниками, повідомляє CREA.
  • Це показує, що Москва, як і раніше, активно використовує європейську судноплавну галузь, йдеться в повідомленні.
  • Росія не тільки продовжує використовувати західні судна, а й сформувала так званий тіньовий флот танкерів, які діють за межами юрисдикції країн, які запроваджують санкції. За даними CREA, вони зазвичай перевозять нафту на більш короткі відстані.
  • «Вплив обмеження цін на нафту підірваний не лише використанням «тіньових» танкерів, а й нездатністю урядів повністю забезпечити дотримання цінового обмеження та покарати порушників», – Ісаак Леві, керівник групи CREA по Європі. 
  • За даними CREA, близько трьох чвертей усіх рейсів тіньового флоту передбачали транспортування російської нафти.

Контекст

«Велика сімка» та її союзники запровадили обмеження на експорт сирої нафти з Росії у грудні та на експорт очищеного палива, такого як бензин і дизельне паливо, у лютому. З середини липня російська нафта торгується вище за цінову межу в $60 за барель. Нафта марки Brent торгується близько $95, деякі російські сорти – ближче до $100.

Надання західних послуг, таких як доставка або страхування, дозволено в рамках цінової стелі, але тільки в тому випадку, якщо російська нафта продається за ціною, меншою за $60 за барель. Оскільки Росія колись залежала від західних послуг у доставці своєї нафти на ринок, G7 підрахувала, що Москва не матиме іншого вибору, окрім як підкоритися.

Однак Росія створила так званий тіньовий флот нафтових танкерів, здатних працювати без західної страховки чи інших послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні