Категорія
Новини
Дата

Казахстан планує посилити контроль за реекспортом товарів до Росії з квітня

Казахстан має намір посилити контроль за товарами, які проходять через країну для реекспорту в РФ, відстежуючи їх доти, доки вони не досягнуть кінцевого пункту призначення, пише Financial Times. Рішення ухвалили на тлі прагнення західних країн не допустити обхід санкції.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Казахстан, який має найдовший сухопутний кордон із Росією, минулого року зіткнувся з різким зростанням експорту до сусідньої країни, наприклад побутової електроніки, оскільки санкції заблокували доступ Росії на західні ринки.
  • Казахстан є одним із найближчих партнерів Москви завдяки своїм історичним та культурним звʼязкам, країна не вводила жодних санкцій чи обмежень на торгівлю з Росією. Але вона також підтримує тісні торговельні відносини з ЄС.
  • Новий онлайн-інструмент буде запущено 1 квітня і він «дозволить відстежувати в режимі реального часу весь ланцюг руху товарів від кордону до кордону», повідомив Financial Times високопоставлений казахстанський чиновник.
  • «Ми розуміємо всі ризики вторинних санкцій, тому уважно стежимо за нашою взаємною торгівлею з усіма партнерами», – сказав чиновник, додавши, що країна «постійно працює над зниженням ризиків реекспорту».
  • Дані Національного бюро статистики Казахстану показали 25-відсоткове зростання експорту до Росії минулого року порівняно з попереднім роком. 
  • Але офіційні особи в Казахстані наголошують на зростання цін на енергоносії та інші фактори, щоб пояснити зростання вартості деяких видів торгівлі. Вони також вказують на те, що багато товарів, наприклад з Європи, які прибули для реекспорту до Росії, надходять із таких країн, як Туреччина та Китай, які не запровадили жодних обмежень на торгівлю з Росією.
  • Повідомляється, що практика реекспорту, яку в Росії зазвичай називають «паралельним імпортом», стосується компаній із країн, що входять до Митного союзу з Росією, таких як Казахстан та Вірменія.
  • Компанії, що належать місцевим жителям або створені громадянами Росії, купують товари у західних фірм, які або бойкотували Росію з початку вторгнення в Україну, або припинили експорт до Росії через санкції. Найчастіше це західні споживчі товари, наприклад мобільні телефони. 

Контекст

Останніми тижнями російські компанії завалили казахстанських партнерів новими запитами на деякі з тисяч товарів, заборонених Заходом, причому два джерела посилалися на нові обмеження Туреччини.

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до регіону закликав країни Центральної Азії дотримуватися санкцій і пообіцяв допомогти їм впоратися з побічними збитками.

Цього місяця Туреччина призупинила транзит до Росії товарів, що підпадають під санкції Заходу, пише Reuters. Зокрема, після року війни в Україні та посилення тиску США та Європи на Анкару з метою змусити її вжити заходів. Офіційний представник Європейського союзу повідомив агентству Reuters, що Анкара дала Європейській комісії усні запевнення у тому, що з 1 березня товари не переправлятимуться до Росії, якщо на них поширюються санкції та експортний контроль ЄС, США чи Великої Британії.

Нові обмеження Туреччини викликали пошук серед російських імпортерів альтернативних постачальників у Казахстані та інших країнах. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні