Категорія
Новини
Дата

Росія не зможе обходити санкції за допомогою криптовалют – Moodyʼs

Криптовалюти не допоможуть Росії боротися із західними санкціями, що обмежують міжнародні фінансові операції. Про це пише РБК з посиланням на звіт рейтингового агентства Moodyʼs.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Криптоактиви навряд чи будуть ефективним рішенням «для обходу санкцій та відновлення прав громадян Росії та спроможності уряду хоча б частково проводити фінансові операції».
  • Аналітики звертають увагу, зокрема, на низьку ліквідність та обмежений розмір ринку криптовалют у РФ. На біржі ліквідність пари рубль/біткоїн становить близько $200 000, на позабіржових торгових сервісах – близько $30 млн щодня. А російські фінансові інститути щодня здійснюють міжнародні операції на суму $46 млрд, 80% з яких проходять у доларах.
  • Легальні криптобіржі повинні відповідати вимогам законодавства проти відмивання коштів, а також «відслідковувати та відключати облікові записи з чорного списку», кажуть експерти. Це також ускладнює використання криптовалюти для обходу санкцій, вважають у Moodyʼs.
  • Деякі незаконні майданчики, які працювали на російську аудиторію, потрапили під західні санкції. Зокрема, йдеться про найбільшу даркнет-платформу Hydra Market.

Контекст

Через санкції проти фінансового сектора з труднощами при проведенні зовнішньоторговельних розрахунків стикаються не лише російський бізнес, що потрапив під обмеження, а й непідсанкційні компанії. Наприкінці квітня Федеральна податкова служба РФ запропонувала дозволити російським компаніям розрахунки за експортно-імпортні операції у криптовалюті.

У середині березня криптобіржа Coinbase закрила понад 25 000 російських гаманців, які, на думку адміністрації сервісу, повʼязані з незаконною діяльністю. Крім того, Coinbase запропонувала російським клієнтам до 31 травня вивести всі кошти або надати документи, які підтвердять, що вони не підпадають під санкції ЄС.

У квітні найбільша за обсягами торгів криптобіржа Binance обмежила доступ до своїх сервісів для користувачів, які живуть у РФ та мають на біржі активи загальною вартістю понад €10 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні