Росія планує погодитися на продовження «зернової угоди» – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія планує погодитися на продовження «зернової угоди» – Bloomberg

Shutterstock

Дію «зернової угоди», яка дозволяє Україні експортувати врожай із ключових портів через Чорне море, буде продовжено, Росія згодна поки залишатися в ініціативі, пише Bloomberg із посиланням на офіційних осіб Туреччини.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Оголошення очікується у середу, 17 травня, заявили офіційні особи на умовах анонімності.
  • Угода, укладена за посередництва Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй, збереже відкритим основний торговий шлях в умовах війни Росії в Україні та зміцнить глобальні постачання продовольства. 
  • Москва пригрозила вийти з угоди, якщо не буде усунено перешкоди для постачання її власного врожаю та добрив.
  • Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков угоду наразі не підтвердив, заявивши, що поки зарано давати коментарі.
  • Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив раніше, що декларувати поки що нічого і що Росія повідомить про своє рішення в установленому порядку.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Москва погодилася продовжити угоду ще на 120 днів у листопаді, але потім у березні погодилася на 60-денне продовження – до 18 травня – якщо не буде виконано список вимог щодо її власного сільськогосподарського експорту.

Минулого тижня високопосадовці Росії, України, Туреччини та ООН зустрілися в Стамбулі, щоб обговорити угоду. Представник ООН Стефан Дюжаррик заявив: «Контакти продовжуються на різних рівнях. Очевидно, що ми на делікатній стадії».

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що, на його думку, угоду може бути продовжено щонайменше ще на два місяці.

Близько 30,3 млн т зерна та продуктів харчування було експортовано з України в межах угоди, зокрема 625 000 т на суднах Всесвітньої продовольчої програми для операцій з надання допомоги в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

У середу, 17 травня, останнє судно залишило український порт у межах угоди, пише Reuters із посиланням на дані ООН. Зокрема, судно DSM Capella вийшло з порту Чорноморськ із 30 000 т кукурудзи та попрямувало до Туреччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні