Категорія
Новини
Дата

Росія розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині – британська розвідка

Спецслужби Великої Британії вважають, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання, повідомляє Міноборони країни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними розвідки Великої Британії, 18 жовтня нещодавно призначений командувач російськими військами в Україні генерал Сергій Суровікін заявив російським ЗМІ, що на Херсонщині «виникла складна ситуація».
  • Він схвалив озвучені раніше плани окупаційної влади щодо евакуації мирного населення.
  • Зазначається, що така заява Суровікіна, яка висвітлює негативні новини про «спеціальну військову операцію», украй незвична.
  • «Ймовірно, це свідчить про те, що російська влада серйозно розглядає масштабне відведення своїх сил із району на захід від річки Дніпро», – йдеться у зведенні.
  • Проте ключовим завданням для операції з виведення військ залишається те, як перевести війська й техніку через річку завширшки 1000 м.
  • «Оскільки всі постійні мости були серйозно пошкоджені, Росія, найпевніше, буде сильно покладатися на тимчасовий баржевий міст, який вона спорудила біля Херсона в останні дні, і військові понтонні поромні підрозділи, які продовжують працювати в кількох місцях», – кажуть у британській розвідці.
  • За оновленими даними, «Росія значною мірою покладатиметься на військові понтонні переправи під час будь-якого відходу через Дніпро».

Контекст

Україна може повернути контроль над Херсоном уже цього тижня, пише Financial Times із посиланням на оцінки західних військових. В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

Українські сили прорвали лінію фронту в Херсоні на початку місяця, це визнало й російське Міністерство оборони. Це стало найбільшим наступом України на Півдні від початку повномасштабного вторгнення Москви в лютому. 

Вчора стало відомо, що окупаційна влада Херсонщини планує перемістити близько 50 000–60 000 осіб протягом подальших шести днів на тлі українського контрнаступу, пише Reuters із посиланням на заяву ставленика Кремля в області Володимира Сальдо.

Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені протягом подальших шести днів, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». За останні два дні Херсон уже залишили понад 5000 людей, додав Сальдо. Російська окупаційна влада теж покидає Херсон, пише Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. 

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні