Категорія
Новини
Дата

G7 планує запровадити обмеження цін на російські нафтопродукти – Bloomberg

Країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, що продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою, пише Bloomberg із посиланням на джерело.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У рамках накладення санкцій на Росію за її вторгнення в Україну Європейський Союз має намір заборонити імпорт продуктів переробки з Росії 5 лютого та встановити граничні ціни на експорт до третіх країн, що, зокрема, торкнеться дизельного палива, нафти та мазуту. Точні механізми та рівні цін все ще обговорюються між країнами G7 та ЄС.
  • Заборона на нафтопродукти послідувала за забороною, запровадженою Європою від 5 грудня на імпорт російської нафти, поряд з механізмом обмеження цін, який дозволяє європейським компаніям надавати фінансування та страховку для експорту сирої нафти з Росії за ціною не вище $60 за барель.
  • Система, спрямована на обмеження доходів Росії за одночасного недопущення стрибків цін на нафту, поки успішно справляється з обома завданнями, сказав представник G7, який говорив з журналістами на умовах анонімності.
  • За його словами, дизельне паливо історично торгується за преміальними цінами порівняно з сирою нафтою, а мазут продається зі знижкою. Ціни також були надзвичайно нестійкими протягом минулого року. Деякі європейські офіційні особи були стурбовані нестачею дизельного палива протягом року, але представник G7 заявив, що ринок має бути досить гнучким, щоб адаптуватися.
  • Наприклад, російське дизельне паливо, яке нині продається до Європи, швидше за все, знайде покупців у Латинській Америці та Африці. Тим часом Європа, ймовірно, зможе купувати дизельне паливо на Близькому Сході та США, які нині більше продають його до Латинської Америки та Африки. 
  • ЄС має намір переглянути граничний рівень цін на сиру нафту в середині січня, і деякі країни хочуть знизити верхню межу на 5%. Представник G7 зазначив, що ринок вже допоміг знизити ціни, припускаючи, що формальні бюрократичні зміни не потрібні.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Хоча залежність Європи від російського палива впала більш ніж на 50%, Росія, як і раніше, залишається найбільшим постачальником дизельного палива на континенті. Так, Росія розраховує суттєво збільшити експорт дизельного палива до запровадження ембарго ЄС. Тим часом Кувейт розраховує відвантажити до Європи 2,5 млн т дизельного палива. Також країна планує цього року збільшити експорта палива для авіалайнерів, щоб допомогти континенту компенсувати скорочення потоків із Росії.

Запаси дизельного палива у Північно-Західній Європі на початку весни досягнуть мінімуму за останні 12 років, свідчить прогноз консалтингової компанії Wood Mackenzie. Запаси накопичуватимуться в грудні та січні аж до різкого падіння, прогнозується, що в березні вони будуть найнижчими в порівнянні з будь-яким місяцем починаючи з 2011 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні