Категорія
Новини
Дата

Росія у 2022 році вкрала майже 6 млн т української пшениці – доповідь Конгресу США

РФ за 2022 рік вкрала майже 6 млн т української пшениці, зібраної на окупованих територіях. Про це свідчать дані доповіді Конгресу США щодо впливу російського вторгнення в Україну на продовольчу безпеку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Несекретна інформація розвідки США базується на супутникових знімках та повідомленнях із відкритих джерел.
  • Вантажні судна, якими Росія вивозила українське зерно, курсували вздовж узбережжя Туреччини, доставляючи вантажі до портів Сирії, Ізраїлю, Ірану, Грузії та Лівану, йдеться в доповіді.
  • Водночас її автори заявили, що не можуть підтвердити, чи знали покупці зерна про його українське походження.

Контекст

На початку квітня 2022 року призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні того ж року стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня минулого року повідомляла, що найбільш імовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, – Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в України після повномасштабного вторгнення.

У червні 2022 року американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

За даними розслідування Associated Press і PBS, Росія вкрала українського зерна на суму не менше $530 млн за допомогою схеми з фальсифікованими деклараціями та підставною фірмою.

У червні цього року стало відомо, що країни G7 працюють над протидією крадіжкам українського зерна за допомогою хімічної ідентифікації походження зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні