Категорія
Новини
Дата

Росія вивозить з України родини дипломатів, повідомило NYT. Що кажуть у МЗС України та РФ

Росія почала вивозити з України родини своїх дипломатів, пише The New York Times. У МЗС України не отримували інформації про це від РФ, у російському МЗС заявляють, що посольство в Києві працює в штатному режимі

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Росія почала евакуацію з України родин своїх дипломатів, повідомила NYT з посиланням на джерела. 5 січня діти та дружини дипломатів російського посольства у Києві сіли в автобуси і відправилися до Москви, повідомив виданню український чиновник з органів безпеки. Ще кілька десятків членів родин російських дипломатів з Києва та Львова залишили Україну в наступні кілька днів. Дипломатам у двох інших консульствах сказали приготуватися до виїзду.    
  • Українська сторона не отримувала інформації від Росії про евакуацію співробітників дипломатичних установ РФ з України, повідомив «Українській правді» речник МЗС України Олег Ніколенко. Зі свого боку, Україна наразі не планує евакуацію своїх дипломатів з Росії.
  • МЗС Росії заявило, що інформація про евакуацію дипломатів з України не відповідає дійсності. «Посольство Росії у Києві працює у штатному режимі», – повідомило РИА Новости з посиланням на заяву МЗС РФ.

Контекст

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Президент Росії Володимир Путін на переговорах з президентом США Джо Байденом озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території держав колишнього СРСР, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року.

Американо-російські переговори у Женеві 10 січня, що тривали вісім годин, закінчилися безрезультатно.

Росія розмістила біля кордонів України додаткові ударні сили для атаки з повітря, написало 11 січня видання New York Times. Бойові та транспортні вертольоти, поряд із штурмовиками, стануть перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися до України, заявляють співрозмовники видання. Увечері 11 січня Міноборони РФ повідомило про початок військових навчань поблизу кордону України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні