Категорія
Новини
Дата

Росія вкотре атакувала ТЕС і підстанції. «Укренерго» і ДТЕК повідомили про пошкодження

Росія в ніч на 11 квітня атакувала об’єкти критичної інфраструктури в Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За даними «Укренерго», у Харківській області введені графіки аварійних відключень електроенергії.

Ключові факти

  • Атаковані об’єкти генерації та системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Енергетики вже працюють над усуненням наслідків, зазначив Галущенко. 
  • Ворожі дрони пошкодили підстанції «Укренерго» та обʼєкти генерації в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях. 
  • З 6:31 на Харківщині введені графіки аварійних відключень електроенергії. В інших областях обмеження не застосовувалися. 
  • ДТЕК повідомила, що Росія цієї ночі атакувала дві теплоелектростанції. «Серйозно пошкоджено обладнання підприємств. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків та відновлення роботи обладнання», – йдеться в повідомленні. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих. 
  • Росіяни атакували крилатими ракетами, а також безпілотниками два обʼєкти енергетичної інфраструктури у Львівській області, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він зазначив, що це обʼєкт газорозподільної інфраструктури у Стрийському районі та електропідстанція – у Червоноградському.
  • Тим часом мер Українки, що на Київщині, закликав мешканців міста щільно зачинити вікна аби не дихати шкідливими продуктами горіння. Олександр Туренко радить зарядити усі пристрої і запастися водою. У цьому місті знаходиться Трипільська ТЕС (Центренерго).
  • У ніч на 11 квітня Росія запустила по Україні понад 40 ракет і ще близько 40 ударних дронів по критичній інфраструктурі, лише частину з них вдалося збити, повідомив президент України Володимир Зеленський.
  • «Частину ракет і «шахедів» вдалося збити. На жаль, лише частину», – зазначив Зеленський. Зокрема, за його словами, російські терористи знову цілилися саме по обʼєктах критичної інфраструктури. «Кожен із наших сусідів у Європі, кожен з інших партнерів бачить, наскільки критичною є потреба України в ППО», – наголосив президент.

Контекст

Росія останні тижні цілеспрямовано атакує ракетами та дронами-камікадзе енергетичну інфраструктуру України.

Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявив міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилося до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій. 

Енергосистемі поки що вдається встояти, і до блекауту, який намагалися створити росіяни, далеко. Чому Росія не змогла досягнути мети, чи могли росіяни зруйнувати дамбу ДніпроГЕС, коли буде відновлено енергопостачання, чи повʼязана атака з ударами по російських НПЗ та чи продовжуватимуться подібні атаки, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні