В ЄС обговорюють створення спецпрокуратури для розслідування воєнних злочинів РФ – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В ЄС обговорюють створення спецпрокуратури для розслідування воєнних злочинів РФ – Bloomberg

Getty Images

Європейський Союз вивчає способи створення спеціальної прокуратури для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні, пише Bloomberg. Водночас переговори про Спеціальний міжнародний трибунал для покарання за злочини стикаються із юридичними суперечками.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • За словами джерел, кроки щодо створення органу, якому спочатку буде доручено допомагати Україні у збиранні доказів про насильство з боку Росії, просуваються та отримали широку підтримку з боку країн ЄС цього тижня.
  • Створення спецпрокуратури дозволить ЄС досягти прогресу в цій галузі, тоді як блок із 27 країн та його союзники продовжують вивчати різні варіанти притягнення Росії до відповідальності за вторгнення в Україну. 
  • Хоча точний мандат органу все ще вивчається, його буде створено в ЄС і він складатиметься з українських та міжнародних прокурорів, сказало одне із джерел.
  • Політики та юристи поки не змогли домовитися про ідею створення спеціального міжнародного суду для розслідування злочинів агресії, її озвучила минулого року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За словами інформаторів, переговори, як і раніше, стикаються із юридичними і політичними труднощами, повʼязаними зі створенням такого нового міжнародного інституту. Комісія веде переговори з агентством ЄС із судової співпраці у кримінальних справах, щоб зʼясувати, як можна створити міжнародну прокуратуру, яка дотримується запитів України, і як її мандат сприятиме просуванню роботи, вже розпочатої спільною слідчою групою, що існує з минулого року для збирання доказів про злочини в Україні.
  • ЄС також розглядає питання про створення координаційного центру в Євроюсті, що базується в Нідерландах, щоб полегшити координацію між різними прокурорами та залученими групами та дозволити зберігати там докази, щоб їх можна було використати у майбутніх судових процесах у національних трибуналах чи можливому новому суді.

Контекст

24 лютого 2022 року, коли перші ракети Росії вдарили по українських містах, почався міжнародний збройний конфлікт. Від початку конфлікту автоматично починають застосовуватися всі чотири Женевські конвенції 1949 року та Перший протокол до Женевських конвенцій. 

19 травня Європарламент підтримав створення Спеціального міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів Росії та її союзників проти України. Створення органу також підтримали в ПАРЄ. Трибунал має на меті притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його найближче оточення.  

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Станом на 11 листопада слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми пособниками від початку повномасштабного вторгнення.

Управління ООН з прав людини повідомило у грудні, що щонайменше 441 мирного жителя було вбито російськими військами в перші дні вторгнення до України, задокументувавши вбивства в десятках міст у трьох регіонах. Загалом за війну до 4 грудня УВКПЛ нарахувало 6702 загиблих серед цивільного населення.

17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 19 січня Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні