Категорія
Новини
Дата

Російський мільярдер зі списку Forbes Макаров вийшов із громадянства РФ

Засновник газової компанії «Ітера», мільярдер Ігор Макаров відмовився від російського громадянства в 2023 році і є громадянином Кіпру, пише Forbes USA. Таким чином, він став шостим російським бізнесменом – учасником списку найбагатших, який відмовився від паспорта РФ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Статки Макарова видання оцінило у $2,1 млрд. У рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes Макаров значиться кіпрським бізнесменом.
  • Наприкінці 1990-х «Ітера» була основним російським експортером газу з Туркменістану, де народився Макаров.
  • У 2012 році «Ітера» створила спільне підприємство з «Роснефтью», державною нафтовою компанією, наступного року «Роснефть» викупила «Ітеру» за $2,9 млрд .
  • Макарова було призначено радником президента Туркменістану з енергетики у 2019 році.
  • Після початку війни в Україні з російського громадянства вийшли пʼятеро бізнесменів – учасників списку Forbes: засновник інвесткомпанії Freedom Finance Тимур Турлов, засновник і колишній власник інвесткомпанії «Трійка Діалог» Рубен Варданян, інвестор Юрій Мільнер, засновник фінтех-стартапу Revolut Микола Сторонський, засновник Тінькофф Банку Олег Тіньков.

Контекст

Аналіз статків найбагатших росіян показує, що кілька раундів санкцій із боку США, Великої Британії та Європейського Союзу мали обмежений довгостроковий ефект. Фактично, сукупний власний капітал мільярдерів досяг дна через кілька тижнів після вторгнення, впавши до $248 млрд 9 березня 2022 року.

Forbes USA пише, що 39 мільярдерів, які потрапили під санкції західних країн, змогли повернути втрачені з березня минулого року $104 млрд, і тепер їхні загальні статки всього на 13% нижчі, ніж за день до повномасштабного вторгнення Путіна в Україну.

Російські мільярдери за рік війни втратили $67 млрд статків зі свого колективного статку, що становить падіння на 20%. Це у понад чотири рази більше, ніж у решти учасників індексу мільярдерів Bloomberg. Станом на 23 лютого минулого року 23 російські мільярдери, які входили до числа 500 найбагатших людей світу, мали сукупний власний капітал у розмірі $339 млрд.

За даними агентства, торік найбільше втратив Олексій Мордашов, основний власник «Сєверсталі», одного з найбільших виробників сталі в Росії. Він втратив $6,7 млрд статків після вторгнення Росії. Із статками $19,8 млрд він, як і раніше, займає четверте місце в списку найбагатших людей країни.

Пʼять російських мільярдерів у нафтовій, нікелевій та мінеральній галузях є найбільшими отримувачами дивідендів у РФ, одержавши близько $10 млрд у вигляді виплат від своїх компаній з початку 2022 року, пише Bloomberg. Мільярдери Володимир Потанін, Андрій Гурʼєв, Леонід Міхельсон, Геннадій Тимченко та Вагіт Алекперов усе ще відчувають удар від санкцій, але їхня ізоляція стимулює інвестиції в компанії в РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні