Російські мільярдери через санкції переорієнтовують інвестиції на ринок РФ – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Російські мільярдери через санкції переорієнтовують інвестиції на ринок РФ – Bloomberg

Getty Images

П'ять російських мільярдерів у нафтовій, нікелевій та мінеральній галузях є найбільшими отримувачами дивідендів у РФ, одержавши близько $10 млрд у вигляді виплат від своїх компаній з початку 2022 року, пише Bloomberg. Їхня ізоляція від світу через санкції стимулює інвестиції в місцеві фірми.

Ключові факти

  • Мільярдери Володимир Потанін, Андрій Гурʼєв, Леонід Міхельсон, Геннадій Тимченко та Вагіт Алекперов усе ще відчувають удар від санкцій, але їхня ізоляція стимулює інвестиції в компанії в РФ, на які вони раніше не звертали уваги, і показує, як російська еліта пристосовується до повоєнної реальності.
  • «Західні санкції, насправді, зачинили двері для російських мільярдерів і ще сильніше підштовхнули їх до рук Кремля. Це, звісно, збільшує контроль Росії над їхнім багатством і підтримує заклики Путіна до еліт інвестувати в Росію та повертати гроші додому», – сказала Ліана Семчук, аналітик британської консалтингової фірми Sibylline.
Російські мільярдери через санкції переорієнтовують інвестиції на ринок РФ – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Вагіт Алекперов, співзасновник ПАТ «Лукойл», другого за величиною виробника нафти в країні, претендує на багатомільярдний контрольний пакет акцій «Яндекса», повідомили джерела, що стало першими великими інвестиціями в сектор за межами нафти.
  • Водночас мільярдер Володимир Потанін, найбагатша людина Росії та найбільший акціонер гірничодобувного гіганта ПАТ «ГМК «Норільський нікель», зайнявся фінансами, купивши 35% акцій TCS Group Holding Plc, більш відомої як Тінькофф Банк. Він також придбав ПАТ «Росбанк» у Societe Generale SA через свою холдингову компанію «Інтеррос» і разом з Алекперовим є одним із претендентів на придбання «Яндекса».
  • Для енергетичних мільярдерів, таких як Алекперов, Леонід Міхельсон і Геннадій Тимченко, великі виплати є наслідком стрибка цін на енергоносії внаслідок російського вторгнення в Україну. «Новатек», найбільший у країні виробник скрапленого природного газу, виплатив акціонерам найвищі дивіденди у своїй історії.
  • Виробник добрив, що належить мільярдеру Андрію Гурʼєву, ПАТ «Фосагро» минулого року також отримав найбільший прибуток за всю історію, оскільки тісніша логістика для російських виробників викликала дефіцит на деяких ринках, що призвело до зростання цін.
  • Потанін і Гурʼєв перебувають під санкціями Великої Британії та США, а Тимченко під санкціями ЄС, США та Великої Британії. Алекперов і Міхельсон потрапили під приціл Великої Британії.

Контекст

Станом на 23 лютого минулого року 23 російські мільярдери, які входили до числа 500 найбагатших людей світу, мали сукупний власний капітал у розмірі $339 млрд, пише Bloomberg. Проте, санкції з боку США, Великої Британії та Євросоюзу коштували магнатам із РФ більше, ніж просто частини статку.

За рік війни в Україні багаті та впливові люди Росії втратили $67 млрд зі свого колективного статку, що становить падіння на 20%. Це у понад чотири рази більше, ніж у решти учасників індексу мільярдерів Bloomberg.

Торік найбільше втратив Олексій Мордашов, основний власник «Сєверсталі», одного з найбільших виробників сталі в Росії. Він позбавлений $6,7 млрд статків після вторгнення Росії. Із статками $19,8 млрд він, як і раніше, займає четверте місце в списку найбагатших людей країни.

Другий за величиною спад належить іншому металургійному магнату Володимиру Лісіну. Голова правління ПАТ «Новолипецький металургійний комбінат» за останній рік втратив $5,8 млрд, внаслідок чого його статки скоротилися до $20,5 млрд.

В агентстві зазначають, що Андрій Гурʼєв, навпаки, з початку війни заробив $2,1 млрд завдяки різкому зростанню вартості акцій «ФосАгро», одного з найбільших виробників фосфорних добрив у Європі. Він засновник компанії, а його родина – її найбільший акціонер.

Аналіз статків найбагатших росіян показує, що кілька раундів санкцій з боку США, Великої Британії та Європейського Союзу мали обмежений довгостроковий ефект. Фактично, сукупний власний капітал мільярдерів досяг дна через кілька тижнів після вторгнення, впавши до $248 млрд 9 березня 2022 року.

Forbes USA пише, що 39 мільярдерів, які потрапили під санкції західних країн, змогли повернути втрачені з березня минулого року $104 млрд, і тепер їхні загальні статки всього на 13% нижчі, ніж за день до повномасштабного вторгнення Путіна в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні