Росія зупинила податкові угоди з майже 40 «недружніми» країнами /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія зупинила податкові угоди з майже 40 «недружніми» країнами

Getty Images

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який припиняє дію 38 податкових угод із «недружніми» державами, у тому числі США, Канадою, Японією та іншими, йдеться в документі. Зокрема, зупиняється дія окремих положень угоди про уникнення подвійного оподаткування.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до указу, це угоди про уникнення подвійного оподаткування (у частині доходів та майна) з Польщею, США, Південною Кореєю, Болгарією,Швецією, Люксембургом, Румунією, Великою Британією, Угорщиною, Ірландією, Словаччиною, Албанією, Бельгією, Словенією, Хорватією, Канадою, Швейцарією, Чехією, Данією, Норвегією, Італією, Фінляндією, Німеччиною, Францією, Македонією, Кіпром, Іспанією, Литвою, Ісландією, Австрією, Португалією, Грецією, Новою Зеландією, Австралією, Сінгапуром, Мальтою та Японією.
  • Путін доручив уряду розробити та внести до Держдуми відповідні закони.
  • В указі зазначено, що він ухвалений через «недружні» дії вказаних країн.
  • Згідно із документом, угоди призупиняються до «усунення іноземними державами допущених ними порушень законних економічних та інших інтересів РФ, прав громадян і юридичних осіб».

Контекст

Угоди про уникнення подвійного оподаткування дозволяють закордонним компаніям, які отримують пасивний дохід із Росії, суттєво знизити податкове навантаження. Зокрема, податок на дивіденди можна сплачувати за ставкою 5-10% (залежно від юрисдикції) замість 15%, а на відсотки за позиками та роялті – за нульовою ставкою замість 20%.

Таким чином, призупинення вказаних угод призведе до збільшення податкового навантаження як для тих іноземних компаній, які досі зберігають бізнес у РФ, так і для російських компаній, які структурують свої холдингові структури через іноземні юрисдикції, пише Forbes Russia.

Уряд РФ 5 березня 2022 року затвердив перелік іноземних держав та територій, що «виконують недружні дії щодо РФ, російських юридичних або фізичних осіб».

До списку увійшли держави ЄС (одним рядком), 20 незалежних держав, Тайвань та автономії Великої Британії. З найбільших економік світу до списку не потрапили лише Китай та Індія. У тому числі до списку увійшли країни, що виробляють 2/3 світового ВВП та забезпечують близько 64% зовнішньої торгівлі.

У березні 2023 року Центральний банк Росії зробив більш дорогими для комерційних кредиторів зобовʼязання у «недружніх» валютах, підвищуючи обовʼязкові резервні вимоги для іноземних тендерів у доларах та євро. Росія, як і раніше, використовує валюту, яку офіційні особи називають «токсичною», майже для половини свого експорту, навіть після того як санкції позбавили центральний банк доступу приблизно до половини своїх міжнародних резервів, залишивши в його розпорядженні лише золото та юані.

Країни, які Росія вважає «дружніми», включають Китай, Туреччину, Індію та Обʼєднані Арабські Емірати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні