Велика Британія та ЄС не можуть домовитися, куди спрямувати £2,3 млрд від продажу «Челсі» Романом Абрамовичем /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія та ЄС не можуть домовитися, куди спрямувати £2,3 млрд від продажу «Челсі» Романом Абрамовичем

Getty Images

Європейський союз наполягає на тому, щоб £2,3 млрд від продажу «Челсі» було витрачено безпосередньо на відбудову в Україні, а не на допомогу постраждалим від війни, як обіцяв мільярдер Роман Абрамович, пише The Telegraph. Гроші залишаються замороженими на банківському рахунку у Великій Британії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коли Абрамович продав футбольний клуб майже 13 місяців тому, за інформацією джерел, то він домовився з британським урядом про те, що гроші будуть використані для жертв війни в Україні, а також на підтримку довгострокової роботи з відновлення.
  • Проте, наразі гроші залишаються на замороженому рахунку. Розслідування Telegraph Sport встановило, що серйозна причина затримки – консультації британського уряду з ЄС. 
  • Блок наполягає на тому, щоб гроші було витрачено безпосередньо в Україні, а не на тих, хто постраждав від війни, як стверджують джерела, це було зазначено в угоді, підписаній Абрамовичем та урядом.
  • Незалежний фонд, створений Майком Пенроузом, колишнім виконавчим директором Unicef у Великій Британії, не може пояснити, чому уряд зайняв таку позицію. Благодійна організація готова швидко розпочати роботу, щойно кошти будуть вивільнені, оскільки гуманітарна криза в Україні різко загострилася після підприву Росією дамби Каховської ГЕС.
  • У ситуації після Brexit для деяких джерел, близьких до переговорів, стало несподіванкою те, що британський уряд, схоже, не розуміє вимоги Брюсселя. 
  • Поглинання «Челсі» консорціумом на чолі з американським бізнесменом Тоддом Болі минулого року відбулося повністю під юрисдикцією Великої Британії, але уряд залучив ЄС до підписання угоди щодо фонду, оскільки Абрамович отримав португальський паспорт у 2021 році.
  • Видання звернулося до уряду для пояснення затримок, але там відмовилися назвати ЄС причиною. «Ми хочемо, щоб Україна якнайшвидше відчула вигоду від цих грошей, особливо з урахуванням недавньої руйнації Каховської греблі, але ми маємо захистити цілісність нашого санкційного режиму», – сказало джерело.
  • Представник уряду додала: «Доходи від продажу футбольного клубу «Челсі» заморожені на банківському рахунку у Великій Британії, а незалежні експерти створюють фонд для управління та розподілу грошей на гуманітарні цілі в Україні. Потім потрібно буде подати заявку на отримання ліцензії, щоб переказати кошти у фонд».
  • Проте запити показують, що фонд був готовий подати заявку на фінансування з кінця минулого року і був створений для того, щоб використати гроші для українських біженців, а також для інших цілей у країні.

Контекст

З 2003 року «Челсі» належав російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Він купив клуб за $187 млн. У березні 2022-го Абрамович виставив команду на продаж – до того, як потрапив під персональні британські санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Абрамович обіцяв спрямувати гроші до фонду, який буде створено на користь постраждалих в Україні. Проте британський уряд мав сумніви у щирості мільярдера й вимагав юридичних гарантій того, що Абрамович не зможе заробити на продажі клубу.

7 травня 2022 року «Челсі» оголосив, що про купівлю клубу з Абрамовичем домовилася група інвесторів на чолі з американським мільярдером Тоддом Боелі. 

25 травня минулого року правління англійської Премʼєр-ліги та британський уряд схвалили продаж «Челсі». Консорціум інвесторів готовий заплатити за «Челсі» $5,2 млрд. Це рекордна ціна для професійної спортивної команди. Попередній рекорд зафіксований у 2019-му, коли Джо Цай заплатив близько $3,3 млрд за Brooklyn Nets і права на управління Barclays Center.

Газета Telegraph повідомила у січні, що уряд Великої Британії був близьким до передачі виручених коштів у фонд, а до домовленостей, можливо, залишилося кілька тижнів.

У квітні цього року повідомлялося, що фонд, створений для допомоги Україні у розмірі £2,34 млрд ($2,9 млрд) у вигляді доходів від продажу бізнесменом Романом Абрамовичем футбольного клубу «Челсі», майже готовий до роботи, але схвалення уряду Великої Британії займає більше часу, ніж очікувалося, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні