Категорія
Новини
Дата

Російський виробник БпЛА «Орлан» нарощує виробництво й імпортує західні деталі попри санкції – InformNapalm

«Спеціальний Технологічний Центр» (СТЦ), який виробляє російські БпЛА «Орлан-10», завдяки мережі фірм-прокладок продовжує імпортувати техніку та обладнання попри санкції, пише InformNapalm із посиланням на внутрішню документацію підприємства, яку отримали українські хакери групи «КіберСпротив».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • СТЦ відіграє важливу роль у забезпеченні збройної агресії РФ проти України. За даними НАЗК, на цю організацію вже накладено санкції США, Великої Британії, Канади, Швейцарії, Японії, країн ЄС та України. Попри санкції СТЦ продовжує виробляти свою продукцію, причому збільшуючи обсяги, отримуючи комплектуючі через фірми-прокладки.
  • Для того щоб виробництво не зупинилось, СТЦ необхідно дуже багато комплектуючих іноземного виробництва. Для прикладу взяли вантажний гексакоптер – БпЛА, що постачається у 8-му загальновійськову армію ЗС РФ. Пропелер та двигун до нього виробляє китайська компанія T-Motor. Контролер польоту та GPS-модуль виробляє китайська Radiolink Electronic Limited. Ноутбуки Lenovo та камера Sony. В отриманих документах по замовленнях СТЦ чітко видно, що до РФ імпортуються пристрої, деталі та устаткування виробництва США, Німеччини, Іспанії, Австрії, Великої Британії, Швейцарії тощо.
  • Схема постачання – російський «паралельний імпорт», який виявився надійним способом обходити санкції. Зокрема, товари від виробника потрапляють до дистриб’ютора у цій же країні, а потім їх купує компанія-прокладка з Китаю, Сербії, ОАЕ або Туреччини. Далі товар купує російська фірма-імпортер та передає їх на завод із виробництва безпілотників. Розрахунки здійснюються в доларах, євро та юанях. 

Контекст

Російське підприємство СТЦ перебуває під санкціями з 2016 року, на його потужностях виробляють військове обладнання та техніку, що використовується армією РФ у війні проти України. На СТЦ виготовляють БпЛА «Орлан» різних модифікацій, цілу низку засобів радіоелектронної боротьби й розвідки, іншу військову продукцію.

Днями Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що отримало 100 гігабайт таємних даних про СТЦ. За попередніми оцінками, вартість одержаних даних може становити $1,5 млрд.

Масив переданої інформації містить документацію на 194 номенклатурні одиниці: креслення, технічні завдання, патенти, програмне забезпечення тощо – йдеться як про наявні, так і про перспективні військові розробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні