Категорія
Новини
Дата

Путін пообіцяв Макрону знизити напруженість навколо України – Financial Times

Президенти Росії та Франції «уклали угоду» щодо зниження напруженості ситуації навколо України, пише The Financial Times з посиланням на джерела. РФ поки не підтвердила таку угоду – Кремль чекає на схвалення її умов з боку США.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Емманюель Макрон і Володимир Путін домовилися, що РФ не робитиме нових «військових ініціатив», пише FT із посиланням на французьких офіційних осіб. Путін нібито погодився вивести з Білорусі до 30 000 російських військових після завершення спільних з Мінськом навчань.
  • Макрон заявив про необхідність сформувати конкретні гарантії безпеки для всіх країн у регіоні, включаючи РФ, Україну та членів ЄС. Він вважає, що це дозволить досягти стабільності та створити «новий порядок безпеки».
  • Низка пропозицій Макрона може стати частиною «подальших спільних кроків», сказав Путін.
  • Після переговорів у Москві Макрон повідомив, що Путін готовий обговорювати деескалацію ситуації довкола України.
  • Ці питання вимагають погодження союзників Франції по ЄС та НАТО, насамперед США, зазначив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. За його словами, «поки що рано говорити про щось ще».
  • 8 лютого президент Франції прибув до України для переговорів з українським колегою Володимиром Зеленським. 
  • РФ і Франція не могли укласти жодних «угод», повʼязаних зі зниженням напруженості у відносинах з Україною, оскільки «Франція не є лідером НАТО», заявив Пєсков, коментуючи інформацію від FT.

Контекст

Путін раніше заявив, що у разі вступу України до НАТО та повернення Криму військовим шляхом «європейські країни автоматично будуть залучені до воєнного конфлікту з Росією».

За даними Міноборони України, вздовж кордонів зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі.

Можливість значної ескалації з боку Росії оцінюватись як низька, заявив напередодні міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, всі події, які фіксуються, є очікуваними і відбуваються в рамках раніше оголошених прогнозів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні