Категорія
Новини
Дата

Путін пообіцяв Макрону знизити напруженість навколо України – Financial Times

1 хв читання

Президенти Росії та Франції «уклали угоду» щодо зниження напруженості ситуації навколо України, пише The Financial Times з посиланням на джерела. РФ поки не підтвердила таку угоду – Кремль чекає на схвалення її умов з боку США.

Ключові факти

  • Емманюель Макрон і Володимир Путін домовилися, що РФ не робитиме нових «військових ініціатив», пише FT із посиланням на французьких офіційних осіб. Путін нібито погодився вивести з Білорусі до 30 000 російських військових після завершення спільних з Мінськом навчань.
  • Макрон заявив про необхідність сформувати конкретні гарантії безпеки для всіх країн у регіоні, включаючи РФ, Україну та членів ЄС. Він вважає, що це дозволить досягти стабільності та створити «новий порядок безпеки».
  • Низка пропозицій Макрона може стати частиною «подальших спільних кроків», сказав Путін.
  • Після переговорів у Москві Макрон повідомив, що Путін готовий обговорювати деескалацію ситуації довкола України.
  • Ці питання вимагають погодження союзників Франції по ЄС та НАТО, насамперед США, зазначив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. За його словами, «поки що рано говорити про щось ще».
  • 8 лютого президент Франції прибув до України для переговорів з українським колегою Володимиром Зеленським. 
  • РФ і Франція не могли укласти жодних «угод», повʼязаних зі зниженням напруженості у відносинах з Україною, оскільки «Франція не є лідером НАТО», заявив Пєсков, коментуючи інформацію від FT.

Контекст

Путін раніше заявив, що у разі вступу України до НАТО та повернення Криму військовим шляхом «європейські країни автоматично будуть залучені до воєнного конфлікту з Росією».

За даними Міноборони України, вздовж кордонів зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі.

Можливість значної ескалації з боку Росії оцінюватись як низька, заявив напередодні міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, всі події, які фіксуються, є очікуваними і відбуваються в рамках раніше оголошених прогнозів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні