Категорія
Новини
Дата

Розмінуванням деокупованих територій займаються близько 1000 бригад – Кулеба

До процесу розмінування деокупованих територій залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів. Про це в інтервʼю Forbes розповів заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Кулеби, є різні категорії забруднених територій. Наприклад, у Київській області ще не розміновано 4000 кв. км. «Це невеликий відсоток від території області, але якщо порівнювати це з європейськими реаліями, то це більше площі Люксембургу», – наголосив він. Переважно заміновані території на Київщині – це ліси, додав Кулеба.
  • Він зазначив, що першочергово потрібно розміновувати населені пункти, мережі, сільськогосподарські землі. За словами Кулеби, в цьому питанні є підтримка з боку міжнародних партнерів, які надають обладнання. 
  • «До процесу розмінування залучено близько 1000 бригад, які щоденно розміновують десятки тисяч гектарів. Але є, наприклад, заміновані акваторії, прифронтові території, розмінування яких залежить від ситуації на фронті», – сказав заступник голови Офісу президента.
Розмінуванням деокупованих територій займаються близько 1000 бригад – Кулеба /Фото 1

Розмінування в Україні за областями. Інфографіка: Forbes

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого складає €25 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні